Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

E. VÁŠÁRYOVÁ: Som šťastná za môjho muža, ešte pre nás stále žije

Na snímke herečka Emília Vášáryová. Foto: TASR - Michal Svítok

Uviedla to na krste dokumentárneho filmu režiséra Martina Šulíka - Milan Čorba.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Na predvianočné pulty prichádza DVD s celovečerným dokumentárnym filmom režiséra Martina Šulíka - Milan Čorba. Novinkové DVD o legende slovenského kostýmového výtvarníctva a scénografie uviedli do života v utorok (15. 12.) v Bratislave. "Film v skrátenej verzii bol uvedený aj v Slovenskej televízii, DVD verzia je o 20 minút dlhšia a ešte je dlhšia aj o 20 minút bonusov," povedal pred slávnostným krstom Martin Šulík.

Na snímke kostýmový výtvarník Milan Čorba, archívne foto
Foto: TASR/Michal Svítok
Priaznivci divadelných kostýmov určite ocenia, že bonusový materiál DVD obsahuje fotografie návrhov Milana Čorbu z jeho najslávnejších bratislavských i pražských inscenácií. Popri pracovných fotografiách nechýbajú zábery z rodinného archívu, rozšírené spomienky na detstvo Milana Čorbu v podaní jeho brata Jaroslava, ako aj spomienky na cestu po Amerike či "homevideo", v ktorom vystupujú rodinní príslušníci. "Je to taký pokus o ucelenejší portrét, ako bol dokument," doplnil režisér. Vyzdvihol tiež hravú grafickú úpravu DVD, o ktorú sa postaral Patrik Pašš ml. "Vychádza tiež z návrhov Milana Čorbu, on z nich spravil zvláštnu koláž bohatú na informácie. Na tom DVD sa dajú prečítať citáty z knihy Milana Čorbu. Myslím, že ten humor by sa pánu Čorbovi páčil, pretože on mal zmysel pre humor," povedal pre TASR Martin Šulík.

Krstilo sa prekvapivo za zvukov hymny Chelsea FC a konfetami a stužkami vo farbách anglického futbalového klubu. "Brat bol vášnivým fanúšikom Chelsea, známeho klubu v Premier League, ktorému sa momentálne veľmi, ale veľmi nedarí. Milan sa asi v hrobe obracia nad svojím 'mančaftom', ale snáď sa to zmení," vysvetlil Jaroslav Čorba, ktorý prišiel s nápadom nakrútiť film o živote a diele M. Čorbu spolu so synovcom Dávidom. "Film Milan Čorba je výnimočný aj v tom, že je to prehliadka, čím si vlastne slovenské divadlo a slovenský film prešiel," pripomenul producent Dávid Čorba s tým, že v dokumente vystupujú mnohé významné osobnosti, najmä režisérske a herecké - Martin Huba, Marián Labuda, Milan Lasica, Vladimír Strnisko, Dušan Trančík, Dušan Hanák, Juraj Jakubisko, Jiří Menzel, Václav Vorlíček, Jaroslav Brabec a ďalší.

"Som šťastná, že na Milana nezabúdajú jeho žiaci, nezabúdajú ľudia okolo, a že tu dnes môžeme stáť a spomínať naňho s úsmevom, aj keď Chelsea ide dolu vodou," povedala Emília Vášáryová, ktorú napriek odľahčenej atmosfére krst predsa dojal. "Som šťastná za môjho muža, jeho nielen humor, ale aj jeho myšlienky a všetko to, čo sa snažil odovzdať svojim študentom, ide ďalej, ja to vidím, takže ešte pre nás stále žije, teším sa," dodala pre TASR.