• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Edita Gruberová je jednou z najväčších operných ikon súčasnosti

  • 7:58 23.12.2016
  • Bratislava
Edita Gruberová je jednou z najväčších operných ikon súčasnosti

V piatok 23. decembra sa dožíva 70 rokov.

Operná speváčka Edita Gruberová, ktorá je považovaná za svetovú jednotku koloratúrneho sopránu, patrila dlhých 45 rokov k stáliciam Viedenskej štátnej opery. V piatok 23. decembra sa dožíva 70 rokov.

Bilancia „kráľovnej koloratúry“ na pôde Viedenskej štátnej opery je uchvacujúca. Od polovice 70. rokov 20. storočia predviedla na jej pódiu desiatky kreácií vo viac ako 600 predstaveniach. Okrem toho vystupovala na všetkých významných svetových operných scénach, účinkovala s najvýznamnejšími svetovými dirigentmi a orchestrami.

Edita Gruberová sa narodila 23. decembra 1946 v Bratislave. Študovala na bratislavskom Konzervatóriu u Márie Medveckej a potom na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Už počas štúdia spievala v Lúčnici a hosťovala na scéne Slovenského národného divadla v Bratislave. V rokoch 1968–1970 naštudovala viacero veľkých postáv ako sólistka operného súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici (dnes Štátna opera).

Obdivuhodnú kariéru na jednej z vrcholných európskych scén začala v roku 1970 úlohou Kráľovnej noci v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta. Zakrátko získala vo Viedenskej štátnej opere stály angažmán, avšak spočiatku spievala skôr menšie role. Cestu k medzinárodnému uznaniu a svetovej sláve otvorila sopranistke náročná úloha Zerbinetty v opere Richarda Straussa Ariadna na Naxe. Edita Gruberová svojím výkonom pod hudobným vedením Karla Böhma vzbudila obrovskú pozornosť, následkom ktorej začali prichádzať pozvania a angažmány z newyorskej Metropolitnej opery (USA), milánskej La Scaly (Taliansko), londýnskej Covent Garden (Spojené kráľovstvo), Parížskej národnej opery (Francúzsko) alebo Bavorskej štátnej opery v Mníchove (Nemecko). V odbore operného belcanta sa Edita Gruberová vypracovala medzi majstrov umeleckej renesancie starých autorov talianskej školy. Svojimi precíznymi a inšpiratívnymi výkonmi priviedla túto tvorbu k novému rozkvetu.

Interpretačné umenie hviezdy svetových operných pódií bolo niekoľko krát ocenené. V roku 1980 získala rakúsky titul „Österreichische Kammersängerin“, o osem rokov neskôr sa stala čestnou členkou Viedenskej štátnej opery. Edita Gruberová je tiež nositeľkou Radu Bieleho dvojkríža II. triedy (1997) a v roku 2013 si v nemeckom Baden-Badene prevzala prestížnu Hudobnú cenu Herberta von Karajana. V novembri 2016 sa operná diva stala laureátkou Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba za sólový recitál na medzinárodnom festivale Prague Proms 2016. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák udelil v sobotu (17.12.) vo Viedni Zlatú plaketu ministra svetoznámej opernej umelkyni Edite Gruberovej. Ocenil tak jej celoživotný výnimočný umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska v zahraničí.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.