Dobré noviny
FANTÁZIA: Zuzulová triumfovala v slalome Svetového pohára v Záhrebe, Vlhová druhá
TASR
TASR

FANTÁZIA: Zuzulová triumfovala v slalome Svetového pohára v Záhrebe, Vlhová druhá

Na snímke slovenská lyžiarska Veronika Velez-Zuzulová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Na snímke slovenská lyžiarska Veronika Velez-Zuzulová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016. — Foto: TASR/Pavel Neubauer

Skvelý úspech slovenských farieb zvýraznila druhým miestom Petra Vlhová, po Flachau 2016 tak malo slovenské lyžovanie iba druhýkrát v histórii dvojnásobné zastúpenie na pódiu.

AKTUALIZOVANÉ 17:22 Záhreb 3. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová triumfovala v utorkovom slalome Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe a slávila tak prvé víťazstvo v prebiehajúcej sezóne.

Celkovo to bolo jej piate prvenstvo v prestížnom seriáli, štvrté v klasickom slalome. Skvelý úspech slovenských farieb zvýraznila druhým miestom Petra Vlhová, po Flachau 2016 tak malo slovenské lyžovanie iba druhýkrát v histórii dvojnásobné zastúpenie na pódiu.

Veľká nádej slovenských lyžiarok v 1.kole

Slovenské lyžiarky excelovali v 1. kole utorkového slalomu Svetového pohára v chorvátskom Záhrebe. Veronika Velez-Zuzulová sa usadila na čele pretekov s náskokom 39 stotín sekundy pred Rakúšankou Bernadette Schildovou, Petra Vlhová figurovala po odjazdení prvej pätnástky na priebežnej štvrtej pozícii (+0,48). Tretie miesto patrilo Češke Šárke Strachovej (+0,41). Slovenky majú v prvom slalome nového kalendárneho roka obrovskú šancu zaútočiť na víťazstvo, keďže najväčšia favoritka a líderka SP Mikaela Shiffrinová po chybe vypadla.

Velez-Zuzulová: Prvé kolo postavil mužský tréner, čo bolo vidieť

Medvedí vŕšok patrí medzi najmenej obľúbené svahy slovenských lyžiarok. Vlhová pri dvoch štartoch ani raz nedokončila záhrebský slalom, Velez-Zuzulovej sa tiež nedarilo, jej dosiaľ najlepším umiestnením pri 10 štartoch na Sljeme bolo tretie miesto z roku 2008. V utorok však predviedla v 1. kole dynamickú jazdu bez jedinej výraznej chyby, výborne zajazdila najmä hornú plochú pasáž s previsom do strednej strmšej, keď na prvom medzičase tromfla aj suverénku Shiffrinovú. Na najdlhšom svahu slalomového kalendára jej v záverečnej zľadovatenej strmine dochádzali sily, napriek tomu z toho bol parádny čas. "Bol to boj, v noci som ochorela, naozaj sa cítim zle, ale snažím sa robiť maximum, očakávania sú najvyššie. Prvé kolo postavil mužský tréner, čo bolo vidieť, nebolo to ľahké na nerovnomernom podklade. Mrzí ma, že práve v najťažšom slalome kalendára som musela ochorieť," uviedla Velez-Zuzulová.

Na archívnej snímke slovenská lyžiarska Petra Vlhová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Na archívnej snímke slovenská lyžiarska Petra Vlhová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vlhová: S mojou jazdou nie som spokojná, profil bol náročný

Vlhová po neúspechu v Semmeringu išla viac na istotu, v polovici trate strácala na krajanku vyše sedem desatín, vyšla jej však spodná časť, kde viac atakovala bránky a nakoniec odstup stlačila pod pol sekundy. "S mojou jazdou nie som spokojná, profil bol náročný, nemohla som sa dostať poriadne do rytmu, podarilo sa mi to až v spodnej časti," povedala Vlhová.

Nádej Sloveniek na dvojnásobný pódiový úspech posilňovalo vypadnutie Shiffrinovej, ale aj ďalších elitných pretekárok Wendy Holdenerovej, Niny Lösethovej či Michelle Gisinovej. Skončila sa tak fantastická séria 21-ročnej Američanky, ktorá vyhrala dvanásť slalomov v rade, v ktorých štartovala. Shiffrinová nedokončila slalom prvýkrát od 29. decembra 2012, keď vypadla v Semmeringu.

Shiffrinová: Bol tam náraz a zrazu som bola mimo

Nádej Sloveniek, na ktoré čaká druhé kolo od 16.15 h, na dvojnásobný pódiový úspech posilňovalo vypadnutie Shiffrinovej, ale aj ďalších elitných pretekárok Wendy Holdenerovej, Niny Lösethovej či Michelle Gisinovej. Skončila sa tak fantastická séria 21-ročnej Američanky, ktorá ako prvá žena v histórii vyhrala dvanásť slalomov v rade, v ktorých štartovala. Shiffrinová nedokončila slalom po 31 pretekoch prvýkrát od 29. decembra 2012, keď vypadla v Semmeringu. Zvíťazila vo všetkých siedmich slalomoch SP, ktoré sa konali od jej návratu po zranení, a ak by uspela aj v ôsmom, vyrovnala by rekordné výkony Vreni Schneiderovej (1988/1989) a Janici Kosteličovej (2000/2001). Doplatila však na hrboľatú pasáž. "Bol tam náraz a zrazu som bola mimo. Nikto to, samozrejme, nemá rád, ale iba sa ukázalo, že momentálne nejazdím čisto. Viem, o čo ide, takže sa neobávam," citoval Shiffrinovú web ORF.

Na archívnej snímke americká reprezentantka v alpskom lyžovaní Mikaela Shiffrinová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016.
Na archívnej snímke americká reprezentantka v alpskom lyžovaní Mikaela Shiffrinová na trati prvého kola v slalome v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu 29. decembra 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Už ste čítali?