Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Hory a mesto 2017 štartuje Jeden svet Pavla Barabáša

Režisér Pavol Barabáš, archívne foto. Foto: TASR - Andrej Galica

Do 26. marca ponúkne zhruba päťdesiatku snímok vrátane víťazných filmov a toho najlepšieho z kanadského Vancouver International Mountain Festivalu, a tiež 12 slovenských premiér.

Bratislava 22. marca (TASR) - V Bratislave sa dnes začína 18. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Do 26. marca ponúkne zhruba päťdesiatku snímok vrátane víťazných filmov a toho najlepšieho z kanadského Vancouver International Mountain Festivalu (VIMFF), a tiež 12 slovenských premiér.

Festivalovým návštevníkom sa predstaví americký lezec Kevin Jorgeson, špičkový skalný lezec z Čiech Adam Ondra i nemecká profesionálna lezkyňa Ines Papert. "Od počiatku spolupracujeme s VIMFF, ktorý som založil pred dvadsiatimi rokmi, predvýber filmov sa deje tam. V súťaži sme mali 98 filmov, čo bol maximálny rekord. Minulý rok bolo 75, takže je to nárast o skoro 25 percent," uviedol pre TASR Alan Formánek, programový riaditeľ festivalu Hory a mesto.

V jeho programe nechýba víťazný film z Vancouveru - Mira od nepálskeho režiséra Lloyda Belchera. "Je to príbeh mladej ultrabežkyne z Nepálu, ktorá z malého dievčatka z jednoduchých pomerov vyrástla do ultramaratónkyne svetovej triedy," priblížil film, ktorého hlavná hrdinka môže byť vzorom pre ženské športovkyne po celom svete.

Upozornil tiež na kanadský titul North of Known (Na sever od známa) od režiséra Bryana Smitha mapujúci trojtýždňové dobrodružstvo, ktoré zažili profesionálni paraglajdisti Gavin McClurg a Dave Turner, keď absolvovali prelet bez vonkajšej podpory na padákoch ponad šíru a rozľahlú Aljašku. Počas tohto preletu hladovali a čelili extrémnemu počasiu, medveďom, neprebroditeľným riekam a nespočetným ľadovcom.

Pavol Barabáš, ktorý aj vo Vancouveri bodoval s oceňovaným filmom Sloboda pod nákladom, otvorí festival Hory a mesto samostatnou prezentáciou Jeden svet Pavla Barabáša. Najúspešnejší slovenský outdoorový filmár, ktorý získava ceny po celom svete, sa vo svojej prednáške zameria na rozprávanie o nakrúcaní v extrémnych podmienkach a ponúkne publiku ukážky či zábery zo zverejnených i nezverejnených filmov a rozprávanie o svojich najnovších expedíciách.

"Prezentuje sa zväčša vďaka svojim filmom, tentoraz ukáže práve proces nakrúcania, čo sa deje počas toho, ako nakrúca na rieke Omo alebo niekde v divočine, v Afrike, Južnej Amerike, v jaskyniach. Filmov má obrovský počet z rôznych žánrov, takže sme veľmi potešení, že Pavol Barabáš prijal pozvanie a otvorí festival," dodal Alan Formánek k multimediálnej prezentácii, po ktorej si diváci pozrú dva slovenské filmy.

Dokument Obyčajní chlapci renomovaného režiséra a kameramana Rastislava Hatiara ich zoznámi s legendárnou dvojicou liptovských skialpinistov, skromných horalov - Dušan Trizna a Milan Madaj, ktorá v 90. rokoch výrazne ovplyvnila pretekársky skialpinizmus na Slovensku aj v zahraničí. Mladý cestovateľ a amatérsky filmár Adam Lisý uvedie na festivale nedávno dokončený film Slovensko na šnúrkach, ktorý mapuje jedinečný pokus svojho druhu - zdolať Slovensko od najzápadnejšieho bodu po najvýchodnejší štýlom hike and fly - buď po zemi na vlastných nohách alebo vzduchom na paraglajde.

Program festivalu, ktorý sa tradične koná v multiplexe Cinema City v obchodnom centre na petržalskej strane Dunaja, tvorí súťažná filmová prehliadka, multimediálne prezentácie, cestokluby Kino svet a sprievodné akcie. Medzi hosťami festivalu nechýbajú slovenskí lezci, horolezci a skialpinisti. Miro Peťo ponúkne multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne a Stanislav Glejdura, jeden z priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, odprezentuje prierez svojou lezeckou kariérou.