Fico: Blíži sa čas, keď budeme voliť generálneho prokurátora

Blíži sa čas, keď povieme stačilo a budeme voliť generálneho prokurátora. Vyhlásil to v utorok premiér Robert Fico (Smer) s tým, že Jozef Čentéš už nie je kandidátom na generálneho prokurátora od času, keď ho prezident Ivan Gašparovič odmietol.

21.05.2013 14:26 , aktualizované: 15:03
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (396)

„Chceme čo najrýchlejšie vyriešiť vedenie na Generálnej prokuratúre, to súčasné je improvizované. Pán prezident povedal, že pána Čentéša nikdy nevymenuje, a on už nie je kandidátom, lebo okamihom, kedy ho prezident odmietol, prestal byť kandidátom a sme na začiatku celého procesu,“ vysvetlil Fico.

Šéf exekutívy tvrdí, že Smeru súčasný stav na Generálnej prokuratúre (GP) SR na rozdiel od opozície nevyhovuje. „Dnes neexistuje žiadna právna prekážka, aby sme išli voliť generálneho prokurátora. Je tu však taký chaos okolo podaní na Ústavný súd, že bude potrebné v určitom okamihu tento uzol rozrezať a prísť s nejakým riešením,“ avizoval.

Na margo kroku opozície, ktorá podáva na Ústavný súd (ÚS) SR podanie v súvislosti so zákonom o organizácii ÚS, Fico povedal, že každý má na to právo. „Nemôžem zakazovať poslancom, aby podali takýto návrh,“ dodal.

Novela o Ústavnom súde je podľa opozície zneužitím práva na politický účel

Novela zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorá umožní, aby v kauze Jozefa Čentéša rozhodoval aj vylúčený ústavný sudca, je zneužitím práva na politický účel a neprípustný zásah politickej moci do konania pred ÚS. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ Lucia Žitňanská, ktorá spolu s opozičnými kolegami poslala zákon na posúdenie na ÚS.

„Zákon retroaktívne mení platné rozhodnutie ÚS o vylúčení sudcov z konania a priamo určuje senát, ktorý má v kauze Čentéš rozhodnúť,“ zdôraznila. Opozícia pred ÚS namieta rozpor s princípmi právneho štátu. „Zákon porušuje zákaz retroaktivity a to, že právo má byť všeobecné a nemôže byť určené na konkrétny prípad. Zákon vstupuje do prebiehajúceho konania tak, že sa negujú účinky už právoplatne prijatých rozhodnutí,“ vysvetlila Žitňanská. Opozícia zároveň namieta, že právna norma bola prijatá v skrátenom konaní.

„Žiadame ÚS, aby rozhodol o vyslovení nesúladu zákona s Ústavou, požadujeme prednostné prerokovanie tohto návrhu a navrhujeme, aby ÚS pozastavil jeho účinnosť,“ povedala Žitňanská, ktorá si je istá, že vládny Smer chce vlastného generálneho prokurátora. Aj preto si myslí, že Smer chce mať svojho šéfa prokurátorov ešte do leta.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský označil prijatie tohto zákona za bezprecedentný legislatívny krok, ktorý sa musel skončiť podaním na Ústavnom súde. Keďže táto inštitúcia nemá žiadne lehoty na rozhodnutie, Hrušovský sa obrátil na poslancov vládneho Smeru, aby podporili novelu, ktorá dáva ÚS na rozhodnutie o pozastavení účinnosti zákona 90 dní.

Peter Osuský (SaS) označil za pikantné, že ústavný sudca Peter Brňák, ktorý bol z prípadu Čentéša vylúčený, namietal proti postupu šéfky ÚS Ivetty Macejkovej, ktorá mu spis opätovne pridelila ešte v čase, keď zákon nebol účinný. „Malo by to byť poučením pre predsedníčku ÚS v jej permanentnom ‚hujerovaní‘,“ povedal.

Zmena zákona o organizácii ÚS zakotvuje doktrínu nevyhnutnosti vyplývajúcu z tzv. Bangalórskych princípov správania sudcov. Tým sa umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti, v tomto prípade popretiu zákazu odmietnutia spravodlivosti.

Platné znenie zákona, týkajúce sa rozhodovania v pléne, sa doplnilo novým znením, ktoré ustanovuje postup súdu v prípade vylúčenia alebo odmietnutia viacerých sudcov účastníkmi konania, ak by mohlo prísť k porušeniu zásady zákazu odmietnutiu spravodlivosti. V takom prípade sa na vylúčenie sudcov alebo odmietnutie sudcov účastníkmi konania pre predpojatosť nebude prihliadať a o veci samej rozhodne plénum Ústavného súdu.

396 debata chyba