Smer aj opozícia sa zhodli v otázke európskej integrácie

Záujem prehlbovať európsku integráciu potvrdilo na rokovaní všetkých šesť parlamentných strán. Na tlačovej konferencii po skončení stretnutia Smeru s opozičnými stranami to skonštatoval predseda vlády Robert Fico (Smer).

30.07.2012 08:53 , aktualizované: 14:58
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (18)

„Všetky zúčastnené politické strany potvrdili záujem prehlbovať európsku integráciu. V tomto nie je rozpor,“ podotkol Fico. Iste však podľa neho nastane rozdielny pohľad na niektoré detaily. „Vláda SR bude, samozrejme, plne presadzovať, aby boli všetky potrebné dokumenty prerokované v primeranom rozsahu,“ doplnil Fico.

Rokovania vládnej strany Smer s lídrami opozičných strán a expertmi budú pokračovať aj naďalej. „Musíme hovoriť s opozíciou,“ vyhlásil Fico. V takejto ťažkej situácii, v ktorej sa Európa nachádza, je podľa neho dôležitý nielen dialóg s opozíciou, ale aj širší konsenzus. „Musíme zabojovať spoločne za záchranu eurozóny a spoločnej meny,“ doplnil. Slovensko sa podľa premiéra hlási k silnej Európe a práve prehlbujúca sa integrácia môže byť nástrojom v boji proti kríze, ktorá v nej v súčasnosti vládne.

Okrem európskych záležitostí diskutovali zástupcovia vládnej strany s opozičnými lídrami aj o problémoch Slovenska. Z nich sú podľa Fica najvážnejšou otázkou chýbajúce peniaze v štátnom rozpočte. Rozdiel medzi schváleným rozpočtom z čias vlády Ivety Radičovej a realitou je podľa premiéra 500 miliónov eur. „To núti vládu SR prijať ďalšie a ďalšie opatrenia,“ doplnil Fico. Rokovať o nich budú ministri na dnešnej mimoriadnej schôdzi vlády.

18 debata chyba