Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Čínu nemôžeme v žiadnom prípade obchádzať

Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) , predseda čínskej vlády Li Kche-čchiang a rumunský premiér Victor Ponta
Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) , predseda čínskej vlády Li Kche-čchiang a rumunský premiér Victor Ponta (Zdroj: TASR)

BUKUREŠŤ – Čínu, v ktorej sú obrovské obchodné príležitosti, nemožno v žiadnom prípade obchádzať. Vyhlásil to v Bukurešti po skončení dnešného summitu premiérov krajín strednej a východnej Európy (SVE) a Číny šéf slovenskej exekutívy Robert Fico.

"Toto stretnutie potvrdzuje obrovský význam Číny ako obchodného partnera. Kto ju bude obchádzať, robí veľkú chybu," upozornil s tým, že Slovensko je v Bukurešti zastúpené aj zhruba tridsiatimi podnikateľskými spoločnosťami. Podľa Fica má Peking záujem o dovoz kvalitných výrobkov, najmä v oblasti potravín a technológií.

Účastníci bukureštského summitu sa dohodli každoročnom stretávaní sa predstaviteľov 16 štátov SVE s čínskou stranou. Minulý rok bola takáto schôdzka vo Varšave.

"Dnes sme v mene SR privítali na rokovaní predovšetkým prijatie pravidiel, ktorými sa bude táto spolupráca riadiť," uviedol Fico. Organizovať sa budú rôzne sympóziá či fóra pre stretávanie sa podnikateľov. Slovensko chce napríklad v roku 2015 pripraviť špeciálne podujatie zamerané na inovácie.

Premiér pripomenul, že byť individuálnym partnerom Číny je často nemožné, pretože štáty SVE samostatne nie sú schopné ponúknuť tak obrovskej krajine relevantné projekty na spoluprácu. Peking zriadil sekretariát pre kooperáciu so 16 krajinami SVE. Sekretariát sa nachádza na ministerstve zahraničných vecí Číny ako čínska inštitúcia.

Podľa Fica by na tomto základe mali všetci profitovať zo spoločných informácií a špeciálnych pôžičiek pre tento región, o ktorých v hodnote 10 miliárd dolárov rozhodol Peking minulý rok vo Varšave. "Jediný problém, ktorý vzniká je ten, že čínska strana vyžaduje pri týchto úveroch štátne garancie, preto sú skôr vhodnejšie pre súkromný sektor. Snažíme sa ich presvedčiť, aby zmiernili tieto podmienky poskytovania," avizoval Fico.

Ďalšou fázou je zriadenie investičného fondu v Luxemburgu na úrovni 500 miliónov dolárov. Slovensko nebude do neho priamo vstupovať, ale ponúkneme spoluprácu prostredníctvom špeciálneho investičného holdingu, ktorý sa v SR vytvorí z peňazí Európskej únie. Zdroje z fondu aj úveru sa môžu využiť na rôzne projekty v oblasti infraštruktúry.

Na otázku, či niektorí z lídrov otvoril na dnešnom summite aj otázku porušovania ľudských práv v tejto ázijskej krajine, Fico reagoval, že nech ide o kohokoľvek na svete, akéhokoľvek silného premiéra či prezidenta, vždy v Pekingu prejde po červenom koberci a hľadá biznis. "Čína je priestor, kde sú obchodné príležitosti. Nemajme ideologické okuliare, kto má ideologické okuliare, tak prehráva," upozornil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu