Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Čísla dokazujú, že vláda sa vydala zlou cestou

Robert Fico a Ján Počiatek
Robert Fico a Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Čísla zverejňované štatistikmi potvrdzujú, že vláda Ivety Radičovej sa vybrala absolútne nesprávnou cestou. Tvrdí to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v reakcii na Štatistickým úradom SR zverejnené dáta o vývoji spotrebiteľských cien vo februári.

"Vláda Slovenskej republiky sa už nemôže na nič vyhovárať," uviedol Fico. Podľa Smeru-SD pritom inflačná prognóza vlády zostane len na papieri a rast cien sa v tomto roku bude blížiť k štyrom percentám. Podľa exministra financií Jána Počiatka by to znamenalo, že poklesnú reálne mzdy a zníži sa tak životná úroveň ľudí.

Štatistiky podľa predstaviteľov Smeru-SD dokazujú, že opatrenia prijaté vládou majú negatívny dopad na najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Medziročne najrýchlejší rast cien totiž vykázali potraviny alebo doprava. Práve tento vývoj chce Smer-SD napraviť na mimoriadnej schôdzi, ktorú predseda parlamentu Richard Sulík zvolal na štvrtok.

"Dlhodobo tvrdíme, že konsolidačný balíček prispel k cene potravín," tvrdí Fico s tým, že trvá na návrhoch, ktoré opozícia na mimoriadnu schôdzu predkladá, chce v nich najmä znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) opätovne na 19 %, zaviesť opäť šesťpercentnú sadzbu DPH na predaj potravín z dvora, eliminovať výpadky z rozpočtu osobitnou daňou pre banky a zabrániť privatizácii teplární. "Očakávame, že vládna koalícia nebude ignorovať mimoriadnu schôdzu," reagoval Fico na vyjadrenia niektorých koaličných poslancov, že mimoriadnu schôdzu nepodporia.

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa vo februári podľa očakávaní opäť zrýchlilo. Podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom SR sa dynamika medziročnej inflácie zvýšila z januárových 3 % na 3,3 %, čo bol najvyšší rast cien od februára 2009. Rast spotrebiteľských cien tak v druhom mesiaci tohto roka potvrdil očakávania analytikov. Najrýchlejšie rástli ceny potravín a dopravy, naopak medziročne klesli ceny nábytku a odevov. Medzimesačný rast cien však vo februári spomalil z 1,9 % v januári na 0,3 %.

Slovensko sa tak po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vracia k rýchlejšiemu rastu cien. Bankoví analytici v tomto roku predpokladajú postupné zvyšovanie tempa rastu spotrebiteľských cien až k decembrovým 3,8 %. Ministerstvo financií v tomto roku očakáva infláciu na úrovni 3,4 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu