Fico: Do diskusie o budúcom prezidentovi nebudem teraz vstupovať

V čase krízy má vláda a jej predseda iné úlohy, ako sa zaoberať otázkou kandidáta na prezidenta, ktorý sa bude voliť až budúci rok.

30.06.2013 13:05
Robert Fico Foto: ,
Premiér a šéf Smeru Robert Fico
debata (24)

„Neviem, čo bude, nebudem teraz nič vylučovať ani potvrdzovať, ale toto nie je téma, ktorú sa ja alebo Smer momentálne zaoberáme,“ zopakoval v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike premiér a predseda Smeru Robert Fico, ktorý je považovaný za možného prezidentského kandidáta vládnej strany. Doteraz tieto medializované úvahy nepotvrdil ani nevyvrátil.

Podľa jeho slov je veľký rozdiel medzi náplňou práce a zodpovednosťou vlády a opozície, ktorá sa témou spoločného kandidáta na hlavu štátu zaoberá už mesiace a stále sa nevie dohodnúť. „Ja nemám čas organizovať tlačové konferencie o prezidentských kandidátoch, to je vec opozície. Ja do toho momentálne nebudem vstupovať,“ konštatoval.

Pripomenul, že Smer vlani veľmi výrazne vyhral voľby a zostavil vládu bez koaličného partnera, z čoho vyplýva aj zodpovednosť za politickú stabilitu na Slovensku. „Mám z toho aj určité povinnosti, nemôžem len tak začať rozprávať, že ma to už nebaví a mám už nejakú inú predstavu. Ja neviem, čo bude, ale do konca roka mám veľmi jasnú úlohu, musíme Slovensko chrániť pred dôsledkami krízy,“ dodal Fico.

Dôležitosť funkcie hlavy štátu však netreba podceňovať, ide o dôležitý post, čo sa ukázalo napríklad aj pri riešení situácie okolo výberu nového generálneho prokurátora, reagoval predseda opozičného Mosta-Híd Béla Bugár. „Pre nás je dôležité, aby tam bol prezident, ktorý si ctí ústavu a všetky zákony,“ podčiarkol.

Zároveň zdôraznil, že nie je pravda, že opozícia sa nevie stretnúť a rozprávať o spoločnom kandidátovi. Takéto rokovania sa od januára uskutočnili opakovane. Most-Híd a KDH pritom už dospeli k menu Pavla Hrušovského (KDH), ktorému spoločne vyjadrili podporu. „Momentálne sa ešte SDKÚ rozhoduje, lebo stále veria, že pani Radičová sa vráti a povie, že ide kandidovať. Ja si myslím, že už nie, im to musí ešte dôjsť,“ doplnil Bugár.

24 debata chyba