Na Dukle si uctili padlých a k pamätníku vrátili sochu vojaka

Tisíce vojakov, ktorí padli v bojoch počas Karpatsko-duklianskej operácie za druhej svetovej vojny, otvorili brány na ceste k slovenskej slobode. Vyhlásil to v pondelok premiér Robert Fico na spomienkovej akcii pri príležitosti 70. výročia vojenskej operácie, na ktorej sa významne podieľali aj československé jednotky.

06.10.2014 12:30 , aktualizované: 19:41
Dukla, pamätník Foto: ,
Pamätník československých vojakov na Dukle počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie so sochou, ktorá je vernou kópiou pôvodného diela Jana Adolfa Víteka z roku 1949.
debata (17)

V areáli pamätníka na východnom Slovensku bola súčasne odhalená kópia pôvodnej sochy československého vojaka, ktorú komunistický režim nechal v 50. rokoch z tejto pamiatky odstrániť.

„Chcem sa hlboko pokloniť hrdinským slovenským dôstojníkom a vojakom, ktorí padli na hranici svojej vlasti. Rovnako sa chcem skloniť pred všetkými českými vojakmi aj vojakmi Červenej armády, ktorí tu na Dukle padli,“ povedal Fico a dodal, že nakoniec sa boj za slobodu nového Československa podarilo vyhrať.

Prezident Andrej Kiska označil Karpatsko-dukliansku operáciu za jednu z najťažších horských bitiek v strednej Európe počas druhej svetovej vojny. „Boje na tomto kúsku veľkého frontu druhej svetovej vojny oslabili významné vojenské sily nepriateľa a povzbudili domáci protifašistický odboj,“ povedal v prejave Kiska.

Na Duklu sa vrátila socha československého vojaka

Slovensko bolo za druhej svetovej vojny pod silným vplyvom nacistického Nemecka. Súčasťou pamätníka na Dukle pri hraniciach s Poľskom je oddnes kópia pôvodnej sochy československého vojaka od sochára Jána Adolfa Vítka, ktorej originál bol za komunistického režimu odstránený. Naposledy tam stálo súsošie, ktoré našlo miesto v tamojšej vyhliadkovej veži.

Pamätník československých vojakov na Dukle...
Nová socha československého vojaka počas...
+10Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas...

Premiestnenie súsošia vyvolalo v médiách polemiku, ktorú začal politológ a historik Eduard Chmelár. Vojenský historický ústav ale oponoval, že pamätník sa tak dostal do pôvodnej podoby. Už v minulosti sa počas renovácie na pamätník vrátil aj niekdajší československý štátny znak, ktorý bol za komunizmu nahradený štátnym znakom s päťcípou hviezdou.

Spomienkové akcie predpoludním pokračovali vo Svidníku, kde delegácia napríklad položila vence k soche generála Ludvíka Svobodu, ktorý v Karpatsko-duklianskej operácii viedol 1. československý armádny zbor.

Minister obrany Martin Glváč ocenil Svobodu in memoriam pamätnou medailou, ktorú prevzala generálova dcéra Zoe Klusáková-Svobodová. „Tu na Slovensku občania aj politici vždy prejavovali úctu bojovníkom, ktorí bojovali v duklianskej operácii. Vážim si, aké je to úprimné a trvalé,“ povedala Klusáková-Svobodová novinárom.

Karpatsko-duklianska operácia sovietskej armády mala podporiť Slovenské národné povstanie, ktoré vypuklo v závere roka 1944 a ktoré bolo neskôr potlačené. V operácii bojovalo na sovietskej strane vyše 100-tisíc vojakov a tiež 1. československý armádny zbor proti asi stotisícovej nemeckej armáde.

Akcia trvala dva mesiace a vojská dobyli prvé postavenie nemeckej armády na československom území 6. októbra. V súčasnosti je tento deň u nás pamätným Dňom obetí Dukly. Počas vojenskej operácie padlo pri Dukle okolo 20-tisíc vojakov Červenej armády. Straty československej jednotky, ktorá mala v tom čase 16-tisíc vojakov, potom dosahovali približne 2-tisíc mužov, ďalšie tisíce utrpeli zranenia.

Premiér Robert Fico využil svoj ​​prejav na zopakovanie kritiky voči sankciám, ktoré kvôli konfliktu na východe Ukrajiny uvalili na seba EÚ a Rusko. „My chceme obhajovať v Európe mier. Žiadne rinčanie zbraní, sankcie a nedorozumenia ešte nikdy nevyvolali v Európe pokrok, či už v obchodných, hospodárskych alebo politických vzťahoch. Len rokovania sú cestou z krízovej situácie,“ povedal Fico.

Bude Prístavný most opäť Mostom hrdinov Dukly?

Slováci podľa ministra obrany Martina Glváča zabúdajú na svoju históriu. Počas osláv 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa preto zaviazal, že Prístavnému mostu v Bratislave vráti jeho pôvodné pomenovanie. Ten do roku 1993 niesol názov Most hrdinov Dukly. Šéf rezortu považuje návrat k starému pomenovaniu za podstatný krok z hľadiska dejín.

„Dnes tu presne po 70 rokoch chcem sľúbiť, že ako Bratislavčan urobím všetko pre to, aby sme tak, ako sme Novému mostu vrátili názov Most Slovenského národného povstania, to isté urobili s Prístavným mostom, ktorý niekedy mal názov Most hrdinov Dukly,“ zdôraznil Glváč. Povedal, že využije všetky kontakty, aby sa mu táto zmena podarila. Takto chce Glváč vzdať hold všetkým, ktorí v Karpatsko-duklianskej operácii bojovali.

Dvojposchodový diaľnično-železničný most v správe Národnej diaľničnej spoločnosti sa kedysi volal Most hrdinov Dukly. Roku 1993 ho premenovali na Prístavný most. Podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu Miloslava Čaploviča si obete Dukly zaslúžia, aby sa mu vrátil pôvodný názov. „Vojaci, ktorí bojovali za slobodu Československa a mnohí z nich priniesli tie najvyššie obete, čiže položili svoj život, neboli ideologicky spätí so žiadnym politickým režimom ani straníckymi štruktúrami,“ odôvodnil Čaplovič.

Dušan Kováč z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied si, naopak, myslí, že Dukla zostane pre dejiny Československa aj bez zmeny názvu mosta významným medzníkom.

Oslovení Bratislavčania si na súčasný názov už zvykli. „Názov Prístavný most je už v spoločnosti vžitý. Nepochybujem, že na Dukle padli naozaj hrdinovia, ale stavia sa nový most a ten môžu podľa nich pomenovať,“ reagovala Bratislavčanka Mária (55). Podľa Gabriela (26) je premenovanie zbytočné. „Z historického hľadiska to možno má svoje opodstatnenie, ale považujem to za neopodstatnené,“ povedal. Podľa dôchodcu Štefana (65) je hlavne dôležité, aby bol most bezpečný. „Mne je jedno, či sa bude volať "Pod mostom“ alebo „Nad mostom“. Podstatné je, aby sa nezrútil," dodal.

O zmenu názvu mosta môže požiadať ktokoľvek. Stačí sa so žiadosťou obrátiť na bratislavský magistrát, ktorý posúdi odôvodnenie žiadateľa z odbornej stránky. Posledné slovo majú poslanci mestského zastupiteľstva. Ak zmenu schvália, názov sa do 30 dní upraví. (sn)

17 debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #pamiatky #druhá svetová vojna #Dukla