Fico: Európa je nervózna. Na Ukrajine hrozí veľký vojenský konflikt

Na Ukrajine hrozí veľký vojenský konflikt, pravdepodobnosť jeho vypuknutia je až 70 percent. Tieto slová vyslovil premiér Robert Fico s tým, že informácie má z "nemeckého zdroja.

02.12.2014 11:49 , aktualizované: 15:24
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (656)

„Hovorím o priamom vojenskom konflikte. Nehovorím o konflikte Rusko – Ukrajina, ale o veľkom konflikte,“ uviedol Fico na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub. Svoj nemecký zdroj však nechcel premiér menovať.

Z možného konfliktu je podľa premiéra v Európe veľká nervozita. Fico si preto myslí, že by sa v Európe mali nájsť sily, ktoré sú pripravené postaviť sa do roly mierotvorcov. „Ak tam vypukne vojna, ak sa niečo stane, Slovensko bude veľmi trpieť,“ dodal.

Fico naďalej odmieta plniť záväzok voči NATO

Napriek tomu si Fico nemyslí, že Slovensku by pomohlo, ak by teraz zvýšilo svoje výdavky na obranu na dve percentá HDP, ako sa zaviazalo pri vstupe do NATO. „Buďme trošku pragmatickí a racionálni a povedzme si, čo by sa stalo, keby sme navýšili výdavky na obranu z jedného na dve percentá. Geopoliticky by to neznamenalo nič, akurát by sa tešili zbrojárske firmy,“ myslí si Fico. Slovensko podľa premiéra nemá šancu ovplyvňovať konflikty veľkého typu.

Udalosti na Ukrajine vníma Fico ako veľký rusko-americký konflikt. Mrzí ho, že v ňom nezohrala adekvátnu úlohu aj Európska únia. Anexia ukrajinského Krymu Ruskom je už podľa premiéra v Európe považovaná za vyriešenú vec.

„Takto to vyzerá, aj keď komunikujem s nejakými lídrami, nikto z ich neotvára Krym. Ale neviem si predstaviť, že by došlo k ďalšiemu narušeniu územnej integrity Ukrajiny,“ konštatoval. Fico tiež zopakoval svoj názor, podľa ktorého by Ukrajina nemala vstupovať do NATO.

Fedor: Fico sa prikláňa k záujmom Ruska

Robert Fico sa výrokmi o tom, že Ukrajina by nemala vstupovať do NATO, priklonil podľa nezaradeného poslanca Martina Fedora k záujmom Ruska a nie k záujmom Slovenska. Fedor je presvedčený, že ako štát, ktorý s Ukrajinou susedí, musíme presadzovať jedine to, aby sa Ukrajina mohla rozhodovať samostatne.

„Občanom Slovenskej republiky by sa tiež nepáčilo, keby v čase, keď sme vstupovali do EÚ a NATO, niekto rozhodoval za nás a spochybňoval naše slobodné rozhodnutie," povedal Fedor. Podľa neho Ukrajina by si o svojom živote mala rozhodnúť sama.

Udalosti na Ukrajine vníma Fico ako veľký rusko-americký konflikt. Mrzí ho, že v ňom nezohrala adekvátnu úlohu aj Európska únia. Anexia ukrajinského Krymu Ruskom je už podľa premiéra v Európe považovaná za vyriešenú vec. „Takto to vyzerá, aj keď komunikujem s nejakými lídrami, nikto z ich neotvára Krym. Ale neviem si predstaviť, že by došlo k ďalšiemu narušeniu územnej integrity Ukrajiny,“ konštatoval. Fico tiež dnes zopakoval svoj názor, podľa ktorého by Ukrajina nemala vstupovať do NATO.

Zahraničnopolitický analytik Alexander Duleba slová premiéra označil za jedno z proroctiev, ktoré nemožno potvrdiť ani vyvrátiť. „Situácia je napätá, nikto nevie, čo ďalej. Som však skeptický voči tomu, že nastane scenár veľkej vojny, pokiaľ Rusi do konfliktu nezatiahnu ďalšie krajiny,“ uviedol analytik.

656 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ukrajina #vojenský konflikt