Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Európa potrebuje hlbšiu integráciu, ak chce prežiť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Ak sa budú nastavovať v Európskej únii (EÚ) podmienky hlbšej integrácie, Slovensko by malo byť podľa slov premiéra Roberta Fica pri tom.

"Súhlasím s myšlienkou, že Európa potrebuje hlbšiu integráciu, ak chce prežiť," povedal dnes v rámci prednášky na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Fico hovoril o postavení Slovenska v EÚ, potrebe otvorenia témy tempa konsolidácie verejných financií od roku 2014 či čerpaní eurofondov.

"Je evidentné, že pre malé krajiny, ako je Slovensko, je hlbšia integrácia výhodná, že musíme byť v jadre diskusií, kde budú predovšetkým Nemecko a Francúzsko hrať prím," povedal Fico po prednáške pre médiá. Dodal, že SR by mala byť súčasťou krajín, ktoré sa hlásia k tejto myšlienke, pretože v opačnom prípade EÚ nemôže byť konkurencieschopná tak, ako si to napríklad zaumienila v Lisabonskej stratégii do roku 2010.

Fico priblížil, že na základe rozhovoru s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom mu minulý týždeň zaslal list, kde ho žiada o zvolanie ľavicovo zmýšľajúcich lídrov - premiérov a prezidentov. Podľa premiéra chcú hovoriť o troch témach. Prvou je spomínané tempo konsolidácie verejných financií.

"Všetky krajiny sa zaviazali, že v roku 2013 dosiahnu nejakú úroveň konsolidácie, SR dosiahne v roku 2013 deficit tri percentá, v roku 2014 tento deficit musí byť ešte nižší," povedal premiér. Pokračoval, že je potrebné otvoriť spoločne tému tempa konsolidácie v roku 2014 a ďalších rokoch. Slovensko je pripravené sa na tejto diskusii zúčastniť, ale za podmienky, že ak prídu nové pravidlá tempa konsolidácie v rokoch 2014–2020, tieto sa musia vzťahovať rovnako na všetkých, uviedol premiér.

Ďalšou témou je mobilizácia fondov EÚ, pretože nielen Slovensko, ale aj iné krajiny majú problém s formálnymi prekážkami, ktoré bránia ich čerpaniu, pripomenul Fico. Obdobie čerpania európskych fondov sa končí a aj Slovensko má niekoľko 100 miliónov eur v ohrození. A teda, že nebudú vyčerpané v priebehu tohto roku. "Tu je snaha viacerých členských štátov dať sa dohromady, tieto zdroje naakumulovať a podporiť nimi veľké dopravné infraštrukturálne projekty v rámci Európy, aby sa tieto peniaze použili na podporu hospodárskeho rastu," povedal Fico.

Treťou témou sú daňové úniky a boj proti daňovým rajom. "Hollande podľa mňa je pripravený byť veľmi aktívny v týchto otázkach, preto predpokladám, že ešte do 22. mája by sme mali mať takéto stretnutie a o týchto témach hovoriť, aby ľavicovo, sociálne demokraticky zmýšľajúci premiéri a prezidenti mali rovnaký hlas na zasadnutí Európskej rady," podotkol Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu