Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Gorila nás všetkých poučila

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza Gorila splnila svoju úlohu, pokiaľ ide o zvýšenie transparentnosti vo verejnom živote a všetci sa z nej poučili, konštatoval premiér Robert Fico po rokovaní rozšíreného predsedníctva strany.

"Nikto v Smere, vrátane mňa, nebude v prípade škandálu privilegovanou osobou," interpretoval Fico slová, ktoré akcentoval členom rozšíreného predsedníctva. Komisia menovaná exministrom vnútra Danielom Lipšicom má podľa neho naďalej plnú podporu a rozviazané ruky. Predseda vlády si podľa vlastných slov knihu novinára Toma Nicholsona asi neprečíta. Spolustraníkov však upozorňoval, že "akoby sa čakalo na chybu Smeru-SD", ktorej by sa strana a jej predstavitelia vzhľadom na citlivejšie vnímanie spoločnosti mali vystríhať.

Fico pripustil opakovanú voľbu členov Správnej rady Ústavu pamäti národa v parlamente. "Nemá zmysel pretláčať za každú cenu problematických kandidátov," konštatoval s tým, že definitívne rozhodnutie majú v rukách poslanci.

Smer-SD podľa premiéra zároveň rešpektuje právo opozície na post riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu. Päť opozičných subjektov navrhlo na tento post Kamila Krnáča, exposlanca SaS.

Predseda vlády zároveň potvrdil, že o novom generálnom riaditeľovi Rozhlasu a televízie Slovenska rozhodnú poslanci na júlovej schôdzi parlamentu. Upozornil, že neexistuje rozhodnutie žiadneho orgánu, ktorý by konštatoval, že by pri odvolávaní Miloslavy Zemkovej bol porušený zákon. "Preto môže NR SR voliť generálneho riaditeľa RTVS už na tejto schôdzi. Aký postup zaujme opozícia, je v ich rukách," dodal. Pripomenul, že ide o rozdiel oproti voľbám generálneho prokurátora, pre ktoré je na ústavnom súde niekoľko podaní.

Budúci týždeň sa Fico v parlamente stretne s predstaviteľmi opozície na okrúhlom stole, kde chce premiér predostrieť stratégiu SR v Európskej únii. "Chceme silnejšiu Európu, sme pripravení na konsolidáciu," dodal s tým, že Slovensko sa v prípade problémov bude usilovať o zotrvanie s jadrom únie, pretože ide o životný záujem SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu