Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico hodnotil rok od volieb: Pán Boh ochraňuj túto krajinu

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Robert Fico)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si stojí za opatreniami, ktoré prijala jeho vláda s cieľom konsolidácie verejných financií. Vyhlásil to v piatok pred novinármi na margo hodnotenia roku od parlamentných volieb.

"Netvrdím, že sme neomylní. Ak sa v budúcnosti ukáže, na základe faktov a analýz, že nejaké rozhodnutie vyslovene poškodilo podnikateľský sektor, hospodársky rast, sme pripravení ho prehodnotiť. Zatiaľ ale neprišiel nikto s tým, že tu ste urobili chybu a toto spôsobuje vážne problémy v ekonomike," zdôraznil Fico.
      
Najpodstatnejšie podľa neho je, že na Slovensku máme veľmi stabilnú vládu. "Pán Boh ochraňuj túto krajinu, keby sme mali zlepenec. Vôbec si neviem predstaviť, akú by mali schopnosť prijímať vážne rozhodnutia, ktoré sme my na seba zobrali,  rozhodnutia, ktoré sú pre Slovensko životne dôležité," myslí si.
      
Premiér tiež tvrdí, že jeho vláda je bez škandálov. "Dnes je vo vláde jedna strana a hoci som sa toho na začiatku bál, sme flexibilnejší," priznal.
      
Uplynulý rok hodnotí predseda vlády ako ťažký. "Sme šiesta najotvorenejšia ekonomika na svete, preto to bol rok ťažký a ešte nás čaká veľa roboty. Je tu aj dôvod na istú mieru optimizmu, druhá polovica roku 2013 by mala byť rastová, v roku 2014 to isté. Slovensko bude jednou z mála krajín s pozitívnym hospodárskym rastom, teda asi až tak zle to nerobíme, ako to naša milovaná opozícia hovorí. Ostatné krajiny sú v hlbokej recesii," reagoval na výčitky opozičných strán, ktoré dnes dali vláde najhoršiu známku päťku. Fico si sám známku udeliť nechcel.
      
Opozícii na oplátku odkázal, že jeho vláda sa rozhodla ísť cestou zdaňovania najmä vyšších príjmov firiem či bánk. "Na druhej strane bola jediná alternatíva, ktorú ponúkala pravica a síce cesta zvyšovania DPH. To sme principiálne odmietli. Oplatilo sa, lebo tempo inflácie spomalilo, tempo zdražovania je teda pod kontrolou. Nikto nepadol z neba múdry, ak by nám opozícia ponúkla nejaké alternatívy, určite by sme si ich pozreli, ale nič iné nerobia, len vykrikujú z tlačoviek," odkázal.
      
Na margo vysokej nezamestnanosti Fico podotkol, že historicky najvyššia nezamestnanosť je momentálne v ČR, v eurozóne a v EÚ. "Ak teda závisíme od toho, čo sa deje v Európe, je pochopiteľné, že je nárast a tlak na nezamestnanosť aj na Slovensku. Do evidencie však v januári 2013 pribudlo menej ľudí, ako v januári 2012, keď vládla pravica. Z toho len vyplýva, že Zákonník práce alebo úprava daní nemala vplyv na tempo zvyšovania nezamestnanosti. Buď máme objednávky alebo nie, o tom to celé je. Buď majú firmy čo robiť alebo nie," vysvetlil s dôvetkom, že vláda nespí, realokuje európske zdroje a pripravuje prorastové opatrenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu