• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Fico ide odstrániť regionálne rozdiely, týmto okresom pomôže

  • 7:18 27.08.2015
  • BRATISLAVA
Fico ide odstrániť regionálne rozdiely, týmto okresom pomôže

Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom a novely zákona o investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda s pripomienkou, bude súčasť druhého sociálneho balíčka vlády. Cieľom návrhu je poskytovať podporu na zabezpečenie rozvoja najmenej rozvinutých okresov v SR formou prípravy a realizácie akčných plánov so špecifikami pre konkrétne okresy.

Návrh zákona predložil na rokovanie vlády premiér Robert Fico, hoci na medzirezortné pripomienkovanie ho dalo ešte ministerstvo dopravy.

Predseda vlády po rokovaní vlády povedal, že zvýhodnené budú okresy, kde sa miera nezamestnanosti pohybuje zhruba na hranici 20 percent a viac. "Hovoríme o piatich, o šiestich okresoch. Pri nadobudnutí účinnosti zákona bude zoznam piatich až ôsmich okresov, na ktoré sa tento zákon bude vzťahovať. Určite tam je Rožňava, Rimavská Sobota, Trebišov, Kežmarok, okresy, ktoré sme viackrát spomínali," povedal Fico.

Odporúčame:

Fond národného majetku zanikne, vláda ho viac nepotrebuje

Príspevok na starostlivosť o dieťa má stúpnuť o 50 eur

Ministri súhlasia so znížením limitov doplatkov na lieky

Ficove balíčky sú historickou volebnou korupciou, tvrdí SaS

Figeľ: Vláda dáva ľuďom omrvinky, balíček prichádza neskoro


Podporu získajú už aj nižšie investície

Podstata zákona podľa premiéra spočíva v tom, že podporu v podobe štátnej pomoci budú mať investície už vo výške nad 100-tisíc eur.

"Štátna pomoc sa môže pohybovať vo výške 45 až 55 percent," uviedol Fico. Pripomenul, že v súčasnosti môžu mať nárok na štátnu pomoc iba investície za 1,5 milióna eur. "Chceme podporiť malé investície, ktoré sú rozhodujúce pre menej rozvinuté okresy. Chceme odstraňovať regionálne rozdiely. Musíme rátať s tým, že Slovensko nebude rovnomerne rozvíjané, taká je realita. Aj tam majú ľudia právo nachádzať prácu a zaujímavé pracovné podmienky," dodal Fico. Vláda bude schvaľovať na návrh ministerstva dopravy osobitné plány a aktivity v danom okrese na päť rokov.

Pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku má znížiť na 200-tisíc eur. Z toho najmenej 50 percent, teda 100-tisíc eur, musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby - podnikateľa.

Hodnota investície na obstaranie nových výrobných a technologických zariadení, ktoré sú určené na výrobné účely, sa znižuje na 30 percent z celkovej hodnoty obstaraného dlhodobého hmotného majetku a dlhodobého nehmotného majetku. Realizácia investičného zámeru musí viesť k vytvoreniu najmenej desiatich nových pracovných miest. V prípade cestovného ruchu musí realizovaná investícia vytvoriť aspoň päť nových pracovných pozícií. Nárok na podporu by mal vzniknúť automaticky.

Zákon by mal začať platiť v decembri

Najmenej rozvinutým okresom je podľa návrhu zákona ten, kde miera nezamestnanosti bola vyššia ako 1,9-násobok miery nezamestnanosti v SR za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich dvanástich za sebou idúcich štvrťrokov. Príjemcom podpory budú obce v najmenej rozvinutom okrese a ďalšie subjekty územnej spolupráce v súlade s akčným plánom.

Okres bude považovaný za najmenej rozvinutý do ukončenia plnenia akčného plánu, resp. ak prestane spĺňať podmienky týkajúce sa miery nezamestnanosti. Návrh zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom by mal po schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť 15. decembra namiesto pôvodne navrhnutého termínu 1. decembra.

Vláda chce podporiť aj výstavbu nájomných bytov

"Ministri dostali povinnosť nastaviť osobitné výzvy pre žiadateľov z najmenej rozvinutých regiónov, pokiaľ ide o európske fondy. Môžeme tieto projekty zvýhodňovať. Bude špeciálna výzva z príslušných operačných programov pre okresy. Tieto projekty môžu byť bodovo zvýhodňované," povedal Fico.

Zavedú sa zálohové platby na predfinancovanie pre prijímateľov peňazí z fondov EÚ z týchto okresov. Obchodné spoločnosti by mali byť automaticky zaraďované do subdodávateľských reťazcov zahraničných investorov. "O tom bude rokovať minister hospodárstva s veľkými zahraničnými investormi a tam, kde to bude možné, sa budú zapájať do dodávok pre veľké firmy," uviedol premiér.

Vláda chce zvýšiť príspevok na výstavbu nájomných bytov v obciach a mestách v najmenej rozvinutých okresoch. Nenávratná suma môže dosiahnuť 50 až 85 percent z oprávnených nákladov. "Zostatok si budú brať zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Navrhujeme nulovú úrokovú sadzbu z úveru," dodal Fico. Regionálny cestný ťah Košice - Spišská Nová Ves - Spišský Štvrtok - Kežmarok má byť podľa premiéra preklasifikovaný na cestu I. triedy. Bude ju tak spravovať štát namiesto krajských samospráv.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.