Fico: Matica slovenská by mala byť stabilizujúcim prvkom spoločnosti

Matica slovenská (MS) by sa mala stať stabilizujúcim prvkom celej spoločnosti, spájať a nie rozdeľovať. Ak by podobnú inštitúciu mali iné krajiny, určite by si ju viac vážili. Pri príležitosti vyvrcholenia Národných matičných slávností to v Martine povedal predseda vlády SR Robert Fico.

07.07.2012 20:30
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (283)

Z pozície predsedu vlády urobím všetko pre to, aby sa Matici slovenskej vrátilo miesto, ktoré jej patrí. Ja som sa nikdy matici nevyhýbal. Je škoda, že jej boli v minulosti nalepené rôzne politické nálepky. Matica nemôže byť ani vládna, ani opozičná. Matica musí byť slovenská. A v tomto duchu budem s maticou spolupracovať a komunikovať pri každej príležitosti, skonštatoval predseda vlády SR.

Predseda MS Marián Tkáč na margo Národných matičných slávností uviedol, že by mali národu ukázať maticu ako spolok slušných ľudí, ktorým ide len o to, aby sme sa cítili ako vlastenci celý rok. Keby majstrovstvá sveta v hokeji boli každý mesiac, tak matica nemusí byť. Ale našťastie nie sú každý mesiac. A my by sme to chceli nahradiť. Dať starým aj mladým možnosť stretnúť sa, zabaviť, porozprávať a pestovať slovenské tradície. Svet na rozdiel od nás viac ľpie na tradíciách a poslanie matice je, aby sme sa k tým tradíciám aj u nás vracali. Aby sme ich neopúšťali veľmi rýchlo, povedal Tkáč.

Pripomenul, že rok 2013 je rokom 150. výročia MS a zároveň aj 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda. To úzko súvisí, lebo matica vznikla na 1000. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda. Vyvrcholením na budúci rok bude okrem rôznych stretnutí odhalenie súsošia Cyrila, Metoda a Gorazda v našom hlavnom meste. Výročia budeme oslavovať spoločne, lebo vznik matice je ten živý odkaz Cyrila a Metoda. Matica slovenská naozaj vznikla ako nenáboženský odkaz solúnskych bratov, dodal predseda MS.

Program Národných matičných slávností dopo­ludnia otvorila Živá pozvánka na martinskej pešej zóne. V priestoroch amfiteátra začalo o 13. hodine Matičné folklórne popoludnie, spojené s prezentáciou matičných folklórnych súborov z celého Slovenska. Hlavný program odštartoval o 17. hodine a predstavili sa v ňom Umelecký súbor Lúčnica, orchester Zlaté husle a sólisti opery Slovenského národného divadla Ján Babjak, Jolana Fogašová a Ivan Ožvát. V rámci večerného galaprogramu vystúpili napríklad hudobné skupiny Gladiátor, Desmod a Dara Rolins s tanečnou skupinou.

Hlavným organizátorom Národných matičných slávností je Matica slovenská a Mesto Martin v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou. Podujatie finančne podporili Ministerstvo kultúry SR a Mesto Martin.

283 debata chyba