Zdravotníctvo by mohol dočasne viesť Vážny

Po odstúpení ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej by meno jej nástupcu malo byť známe v priebehu niekoľkých dní.

04.11.2014 12:20 , aktualizované: 05.11.2014 09:25
Ľubomír Vážny Foto: ,
Ľubomír Vážny by mal dočasne viesť ministerstvo zdravotníctva po odchode Zuzany Zvolenskej z postu.
debata (58)

Prezident Andrej Kiska už má demisiu Zvolenskej na stole. Kým premiér Robert Fico nenájde vhodného kandidáta na ministra, rezort zdravotníctva bude pravdepodobne viesť vicepremiér pre investície Ľubomír Vážny. Už dnes bude premiér zmeny na ministerstve konzultovať s prezidentom.

"Myslím si, že by som mohol poveriť riadením tohto rezortu na pár dní podpredsedu vlády Ľuba Vážneho, ktorý zodpovedá za investície. Pokiaľ ide o nového ministra alebo ministerku, bolo by predčasné, keby som toto meno hovoril,“ povedal premiér Fico.

Kto zaujme miesto po ministerke Zvolenskej, je stále otvorené. V zákulisí padli úvahy, že za istých okolností by to mohol byť aj Richard Raši, ktorý v minulosti ministerstvo viedol. Premiér však chce, aby Raši pokračoval ako primátor Košíc. "O pár dní máme komunálne voľby, kde kandiduje ako významný predstaviteľ strany Smer, takúto dvojtvárnosť by asi ťažko vedel vysvetliť,“ poznamenal premiér.

Profesijné zdravotnícke organizácie hovoria o ministrovi, ktorý sa pričiní o systémové zmeny v rezorte. Katarína Kafková, prezidentka Združenia zdravotných poisťovní, ktorého členmi sú Dôvera a Union, uviedla, že nový minister by mal byť skúsený krízový manažér. Podľa nej bude totiž čeliť dlhu nemocníc za hranicou 300 miliónov eur, ale aj výpadku 200 miliónov eur v budúcoročnom rozpočte pre zdravotníctvo v dôsledku odvodovej úľavy pre nízkopríjmové skupiny.

Viceprezident Asociácie súkromných lekárov Mário Moro povedal, že najprijateľnejší by bol lekár z praxe. Podľa Štefana Krchňáka zo Slovenskej lekárnickej komory by mal do rezortu nastúpiť nezávislý odborník s vlastným pohľadom na zdravotníctvo, ktorý dokáže chápať nielen potreby pacientov, ale aj zdravotníkov. "Človek s jasnou víziou a cieľom, obklopený schopnými spolupracovníkmi,“ dodal Krchňák. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský povedal, že nový šéf rezortu by nemal mlčať pri zásadných kauzách a mal by zastaviť šafárenie nemocníc.

Zvolenská odchádza z vlády po výzve premiéra pre kauzu predraženého nákupu prístroja pre Nemocnicu Alexandra Wintera v Piešťanoch. Tá CT vysúťažila za 1,6 milióna eur, hoci ten istý typ prístroja má nemocnica v českom Havlíčkovom Brode za 540-tisíc eur.

Nemocnica mala nový prístroj kupovať za milión eur ešte pred dvoma rokmi, napokon sa nákup neuskutočnil pre nedostatok peňazí. Tento rok už cena bola o 600-tisíc eur vyššia. Premiéra teraz zaujíma, či je zmluva vypovedateľná. "Ak mám správne informácie, tak produkt ešte nebol dodaný do nemocnice,“ povedal premiér. Tender na cetéčko preverí polícia a prokuratúra. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn svojmu námestníkovi pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti nákupu.

V správnej rade piešťanskej nemocnice boli za rezort zdravotníctva štyria nominanti, ktorých Zvolenská odvolala v pondelok. Dozornú radu viedla podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová zo Smeru. Tá sa obidvoch funkcií vzdala.

Tender na dodávku prístroja vyhrala spoločnosť Medical Group s cenou o niekoľko sto eur výhodnejšou ako druhá firma v elektronickej aukcii. Medical Group tvrdí, že všetky verejné súťaže, do ktorých sa prihlásila, prebiehali v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. "Dokumentácie a zmluvy z takto realizovaných verejných súťaží sú verejne prístupné. V danom medializovanom tendri sa zúčastnili viaceré spoločnosti, pričom naša spoločnosť ponúkla najnižšiu cenu,“ uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti, ktoré denníku Pravda poskytol člen predstavenstva Daniel Chovan.

Cena zahŕňa multidetektorový počítačový tomograf, ktorý bude nemocnica splácať štyri roky v mesačných splátkach, ďalej dopravu na miesto dodania, inštaláciu a uvedenie do prevádzky, zaškolenie zamestnancov, demontáž a zbalenie starého CT prístroja, spracovanie technologického projektu vrátane nutných stavebných prác, klimatizácie a technologických úprav, plnú záruku na dva roky s garanciou nástupu servisného technika do 24 hodín od nahlásenia poruchy. Medical Group však nereagovala na otázku, prečo bol identický prístroj v Havlíčkovom Brode približne o dve tretiny lacnejší.

Vo firme Medical Group v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška zo Smeru. Na otázku o súčasných vzťahoch Pašku s touto firmou Chovan zareagoval odkazom na obchodný register. Z neho vyplýva, že Paška ukončil pôsobenie v orgánoch spoločnosti 3. februára 2002. Kauza by sa podľa opozície nemala skončiť len odchodom Zvolenskej a Zmajkovičovej. Politici opozičných strán sa však nezhodujú na ďalšom postupe. Obyčajní ľudia, SaS a nezaradený poslanec Daniel Lipšic chcú podať návrh aj na odvolanie Pašku, ktorého vidia v pozadí obchodu.

Naopak, KDH, SDKÚ a Most-Híd najskôr požadujú mimoriadne rokovanie zdravotníckeho výboru. Poslanec Viliam Novotný z SDKÚ je zvedavý na argumenty kolegov z časti opozície, pretože o Paškovom pôsobení v Medical Group v minulosti sa všeobecne vedelo. "Hlavne teraz netreba politikárčením detaily zmiesť zo stola,“ uviedol Novotný s tým, že na výbore chcú hovoriť aj o okolnostiach nákupov pre trenčiansku a martinskú nemocnicu. Aj tam totiž spomínaná firma dodávala prístrojové vybavenie.

Premiér Fico nevidí dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči Paškovi a hovorí o "hlúpom útočení“. Šéf parlamentu odmietol, že by mal s kauzou čokoľvek spoločné, a po analýze zváži právne kroky.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo zdravotníctva #Ľubomír Vážny #Zuzana Zvolenská