Fico pripúšťa odchod Grécka z eurozóny

Šanca, že eurozóna zostane v súčasnej podobe, je 50 ku 50, hovorí premiér Robert Fico s tým, že súčasná kríza je hlbšia, ako si vieme predstaviť. Podľa neho si Grécko neplní povinnosti a taká krajina by mala riadene odísť z eurozóny. "Príde obdobie, keď sa jasne ukáže, že niektoré krajiny nie sú schopné držať krok, najmä čo sa týka konsolidácie verejných financií a dodržiavania záväzkov, a jeden, možno dva štáty nebudú súčasťou eurozóny," vyhlásil Fico v televízii Markíza.

30.09.2012 14:17
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (244)

Podľa premiéra Grécko, ktoré si neplní konsolidačné povinnosti a stále žiada o ďalšie výnimky, treba v krátkom čase vyriešiť. „Sú krajiny, ktoré tvrdia, že neriadený odchod Grécka z eurozóny by bol veľmi drahý, nákladný a poškodil by celú Európu,“ povedal. Keby Grécko skolabovalo a neriadene by opustilo eurozónu, Slovensku by to podľa Fica veľmi poškodilo. Na budúci rok by sme nemali hospodársky rast dve percentá, ale zaznamenali by sme prepad o štyri percentá. Fico však priznal, že ak Grécko nebude schopné plniť si svoje záväzky, malo by eurozónu riadene opustiť.

Slovensko musí byť podľa Fica úspešné a v eurozóne musí ostať. „Slovensko musí byť úspešné. Aj za cenu straty politickej popularity trváme na tom, že Slovensko musí dostať pod kontrolu stav verejných financií, musíme zabojovať o prvú ligu a nesmieme vypadnúť z eurozóny. Ľudia rozumejú, čo sa dnes deje,“ povedal.

Predseda SDKÚ Pavol Frešo v diskusii zdôraznil, že v tomto sa s premiérom zhodnú. Obaja chcú aj naďalej euro, Slovensko „v prvej lige“ a odmietajú grécku či španielsku cestu. V otázke ozdravovania verejných financií sa však už Fico s Frešom nezhodli. Líder opozičnej strany si myslí, že Ficov kabinet pripravil opatrenia, ktoré rušia nové pracovné miesta, zvýšia nezamestnanosť a ohrozujú živnostníkov a malých podnikateľov.

Frešo pripustil, že jeho strana by pravdepodobne zvyšovala nepriame dane a upozornil Fica, že nakoniec k tomu bude musieť pristúpiť aj Ficov kabinet. „Nepriama daň má pomerne spravodlivý charakter. Postihuje spotrebu a nie tých, ktorí sú aktívni,“ tvrdí.

Zvýšenie nepriamych daní na tabak či alkohol však Fico označil za „šupy“ a „muchu pre psa“. „Tabak? To by aj deti museli fajčiť. Z hľadiska konsolidácie je to málo. Lepší daňový výber? Veď ste nám odovzdali nefunkčný daňový systém,“ reagoval premiér. Opozíciu označil za generála vtedy, keď nevládne.

Fico zopakoval, že jeho vláda zvolila cestu zvýšenia daní a odvodov pre najviac zarábajúcich, nešla však cestou zvyšovania DPH. „Keď má človek plat 3 000 eur a zdvihnete mu DPH o štyri percentá, tak si to nevšimne tak ako človek, ktorý zarába 340 eur, ako šičky vo Vranove nad Topľou. Vyššia DPH znamená automaticky zdražovanie všetkého,“ vyhlásil Fico.

Frešo sa spýtal premiéra, na čo mu bude znížená DPH, keď opatrenia vlády ohrozujú malých podnikateľov a firmy, ktoré majú platiť väčšie dane, sa odsťahujú do Rumunska. „Nebudem drhnúť ľudí, ako by to robila pravica,“ reagoval premiér, ktorý si stojí za tým, že bremeno konsolidácie by na svojich pleciach mali niesť najmä bohatí ľudia a firmy.

© Autorské práva vyhradené

244 debata chyba