Fico na referendum pôjde: Môj postoj vyjadruje to, čo urobil Smer pri Ústave

Referendum o ochrane rodiny by nemalo rozdeľovať Slovensko, tvrdí premiér Robert Fico. "Verím, že sa hašterenie okolo referenda skončí," povedal predseda vlády v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

24.01.2015 14:31 , aktualizované: 15:40
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (191)

Fico nechce referendum podceňovať a uznáva, že pre veľa ľudí a organizácií je napríklad téma homosexuálov životne dôležitá.

„Ale skôr sú to názory, ktoré by nemali dominovať tejto krajine. Táto krajina je predsa postavená na nejakých hodnotách, sú to cyrilometodské hodnoty. Takže ja by som povedal – zvládnime to v pokoji, sme vyspelá krajina, ľudia preukázali v mnohých voľbách a referendách, že sme schopní riadiť si veci vlastným úsudkom. Nech si ľudia vyjadria svoj názor a ideme ďalej, ale na tom by sa krajina rozdeľovať nemala,“ konštatoval premiér.

Robert Fico nechce v žiadnom prípade odhovárať ľudí od neúčasti na plebiscite. Naopak, na referendum sám pôjde a domnieva sa, že ľudia by toto svoje právo mali tiež využiť. Môže sa totiž podľa neho stať, že Slovensko raz môže referendum životne potrebovať, ale občania už zo zvyku neprídu.

Fico neprezradil, ako bude hlasovať

Fico neprezradil, ako bude odpovedať v blížiacom sa referende. Argumentuje tým, že nechce svojimi individuálnymi postojmi ešte viac vstupovať do zbytočného hašterenia medzi ľuďmi. „Ale keby ste sa ma spýtali, ako sa postavím k týmto otázkam globálne, nie individuálne, môj postoj je vyjadrený tým, čo urobil Smer pri Ústave, keď sme povedali, že manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy.“

Tento dodatok v ústave však podľa Fica zasa nebráni tomu, aby vo vláde riešili praktické problémy párov rovnakého pohlavia. „Nehovorím o registrovanom partnerstve. Hovorím o tom, že sú praktické problémy ľudí, ktorí spolu žijú, napríklad prístup k informáciám zdravotníckeho charakteru.“ Hoci si podľa Fica môžeme zatvárať oči, koľko chceme, inak orientovaní ľudia na Slovensku jednoducho žijú. „A ak majú každodenné problémy, môžeme na ne reagovať,“ ukončil s tým, že toto je téma, ktorá nie je pre Slovensko prioritná.

Fico: Moslimov s mešitami by sme tolerovali ťažko

Premiér Robert Fico súhlasí s názorom ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý vyhlásil, že projekt multikulturalizmu zlyhal. Každý slušný človek je Fica na Slovensku vítaný, mal by však do určitej miery rešpektovať prostredie, hodnoty a pravidlá, ktoré v našej krajine dominujú.

„Ak je raz Slovensko krajina, kde dominuje katolícka cirkev a kde druhá najsilnejšia cirkev je evanjelická, tak asi by sme nemohli len tak ľahko tolerovať, že sme príde tristo – štyristotisíc moslimov, začnú si tu stavať mešity a začnú meniť charakter tohto štátu,“ vyhlásil Fico v diskusnej relácii.

Toto sú podľa Fica obavy, ktoré majú aj veľké krajiny ako Nemecko či Francúzsko. „Preto ak sa to normálne pomenúva a hovorí – ste vítaní, máte právo na základe zákona prísť na územie daného štátu, za určitých podmienok sa uchádzať o občianstvo, nájsť si zamestnanie, v principiálnych veciach budeme rešpektovať aj vaše menšinové názory, môžete si organizovať vlastné veci, ale nebudete meniť charakter, kultúru a hodnoty tohto štátu,“ konštatoval Fico s tým, že tomuto rozumie a plne súhlasí s Lajčákovým vyjadrením. Premiéra mrzí, že niektoré slovenské médiá Lajčákov výrok spochybňovali. „Bol obrovský tlak na to, aby pán podpredseda vlády za svoj názor absolútne legitímny a európsky dostal na frak. Ja odmietam takéto nakladanie, pretože to, čo povedal, má svoju logiku,“ tvrdí Fico.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #referendum o rodine