Fico: Návrh opozície na odvolanie pre SPP je absurdný

Premiér Robert Fico označil za absolútne absurdný návrh opozície na jeho odvolanie a teda pád jeho kabinetu, ktorý je motivovaný aktuálnou kauzou okolo SPP.

13.09.2013 15:18 , aktualizované: 17:55
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico poukázal na to, ako rástli ceny plynu počas pravicových vlád.
debata (476)

„Tento návrh je v podstate absolútne absurdný, to môže urobiť len slovenská opozícia,“ povedal Fico na tlačovej konferencii. Opoziční poslanci podávajú tento návrh podľa Fica preto, že vláda chce chrániť domácnosti pred zvyšovaním cien plynu. Týmto argumentom zdôvodnil zámer vlády, prečo chce ovládnuť materskú SPP. „Moja vláda nedovolí zvyšovanie cien plynu pre domácnosti,“ opakoval Fico.

Fico nepovažuje za podstatné, na čo poukazuje opozícia, podľa ktorej podklady k transakcii v prípade kúpy SPP vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva. „Veď predsa komunikovali dvaja akcionári medzi sebou,“ komentoval Fico situáciu okolo toho, že vo vlastnostiach vládneho dokumentu sa vyskytol názov spomínanej spoločnosti.

Vláda chce od EPH odkúpiť 49-percentný podiel v stratovej materskej spoločnosť SPP, no ziskové dcéry si ponechá naďalej EPH. Štát kúpou akcií SPP navyše preberie aj dlh vo výške 59 mil. eur. Fico však hovorí, že vláda nič nekupuje, len využíva opciu štátu, ktorý je v spoločnosti 51-percentným akcionárom. „Nič sme nekúpili, nič sme neplatili, my sme len získali stopercentnú kontrolu nad SPP matka,“ vyhlásil Fico.

Podľa neho proti sebe stoja dve politiky. „Politika mojej vlády, aby sme chránili ľudí, aby ceny boli stabilné, aby ľudia neboli zaťažovaní ďalším zdražovaním,“ povedal premiér. Na druhej strane je podľa neho prístup pravice, ktorá vždy sleduje záujmy tých silných. „Je im to jedno, že to ľudia zaplatia vyššími cenami,“ vyhlásil. Ceny plynu sa podľa jeho slov vždy dvíhali len za pravicovej vlády.

Opozícia v piatok podáva návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Pod návrh sa podpísali poslanci zo všetkých opozičných strán. Opozícia návrh na zvolanie schôdze, na ktorej sa má diskutovať o vyslovení nedôvery premiérovi, podá ešte dnes. Predseda NR SR Pavol Paška je povinný takúto schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu. Pod návrh sa podpísalo 56 poslancov.

Lipšic avizuje nové dôkazy v kauze okolo SPP

Predseda NOVA a poslanec Daniel Lipšic avizuje, že predloží ďalšie dôkazy, ktoré podľa neho dokazujú, že materiály týkajúce sa SPP vytvárala finančná skupina J&T a nie minister hospodárstva ani premiér Robert Fico. Podľa Lipšica to budú iné veci, ako bola prvá záležitosť, na ktorú upozornili, teda že vo vlastnostiach vládneho dokumentu o odkúpení podielu v SPP štátom sa vyskytol názov spoločnosti J&T Investment Advisors.

Daniel Lipšic pred Úradom vlády. Foto: SITA, Ján Slovák
Lipšic Daniel Lipšic pred Úradom vlády.

„Budú ešte zreteľnejšie dokumentovať, že materiály vlády Roberta Fica pripravujú oligarchovia a že túto krajinu Robert Fico predal oligarchom," povedal Lipšic na brífingu pred Úradom vlády. Lipšic tvrdí, že premiér Fico vlastne priznal, že materiály do vlády mu robia finančné skupiny. „Je to absurdné a nehorázne, že to dnes premiér nepoprel, lebo to nemal čím poprieť a teda to potvrdil,“ povedal Lipšic. Podľa jeho slov „ministri aj on (Fico) sú len bábky, ktoré do vlády prinášajú nejaké materiály, schválené celkom niekde inde“.

Fico podľa Lipšica robí z ľudí hlupákov, že mu ide o lacné ceny plynu a klame. „Ceny plynu schvaľuje ÚRSO a nie SPP. Touto transakciou pôjde 40 miliónov eur akoby na účet firmy J&T. My všetci sa poskladáme na zloženku, ktorú posiela Robert Fico firme J&T,“ povedal Lipšic.

Líder NOVA zdôrazňuje, že všetci chcú, aby boli ceny plynu čo najnižšie. „Ale chceme, aby sa na stratách podniku rovnako podieľali štát aj súkromná firma,“ dodal Lipšic.

476 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SPP #opozícia #odvolávanie