Fico: O voľbe prokurátora by mal opäť rozhodnúť Ústavný súd

O tom, či bola posledná tajná voľba generálneho prokurátora v súlade s Ústavou SR by mal opäť rozhodnúť ústavný súd. V diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal predseda strany Smer Robert Fico, podľa ktorého voľba neprebehla tak, ako to ústavný súd požadoval, pretože podľa výsledkov voľby je možné identifikovať, ako jednotlivé poslanecké kluby hlasovali.

21.05.2011 14:03
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (20)

Fico si myslí, že koalícia nie je schopná zvoliť generálneho prokurátora, hoci má dosť hlasov, „ale začína sa prikláňať k metódam, ktoré nemajú s demokraciou nič spoločné“.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský Ficove slová označil za domnienky a prejavy prehry. „Voľba bola naozaj prísne tajná a to overili aj skrutátori,“ uviedol. To, ako jednotliví poslanci vyjadrili svoj nesúhlas s jediným kandidátom, ktorým bol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka, bolo ich slobodným rozhodnutím.

Podľa Fica je však podozrivé to, že predseda NR SR osobne dozeral na skartovanie hlasovacích lístkov. „Prečo stál osobne pán Sulík nad skartovačkou, to tu nikdy nebolo, aby predseda Národnej rady kontroloval skartáciu hlasovacích lístkov,“ povedal Fico. Hrušovský mu však pripomenul, že aj opoziční poslanci ešte pred voľbou generálneho prokurátora hlasovali za zmenu hlasovacieho poriadku, ktorá kanceláriu Národnej rady zaväzuje skartovať hlasovacie lístky hneď po vyhlásení výsledkov. Hlasovacie lístky mali navyše podľa neho pred tým ako boli skartované k dispozícií všetci skrutátori a bola tam otvorená kontrola.

Hrušovský povedal, že koaličný kandidát Jozef Čentéš nestratil dôveru koalície a KDH rešpektuje rozhodnutie lídrov, ktorí mu dôverujú. Podľa Fica bude Čentéš v prípade úspechu podriadený ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej.

20 debata chyba