Fico: Odmietame dať Ukrajine zbrane, konflikt by sa len prehĺbil

Slovenská vláda odmieta vojnové riešenie konfliktu u nášho východného suseda a v žiadnom prípade nebude Ukrajine dodávať zbrane. V telefonickom rozhovore to povedal predseda vlády Robert Fico, ktorý dnes v Kyjeve počas oficiálnej návštevy rokoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom aj premiérom Arsenijom Jaceňukom.

06.02.2015 16:12 , aktualizované: 17:04
debata (195)

„Jediné, čo môžeme, je poskytnúť humanitárnu pomoc, poskytnúť informácie z nášho transformačného a potransformačného procesu, sme pripravení dať štipendiá študentom, ale vojenský konflikt vojnovo jednoducho nie je možné dotiahnuť do úspešného konca,“ vyhlásil premiér. Ak by podľa Fica došlo k nakupovaniu zbraní, tak sa aj prehĺbi konflikt. „A keď je v krajine vojna, a na Ukrajine je vojna, tak nie je možné, aby sa krajina rozvíjala.“ Zbrane od štátov NATO žiadal tento týždeň prezident Porošenko. Narastajúci počet civilných obetí a zintenzívnenie bojov by podľa neho mali byť pre alianciu dostatočným dôvodom na takýto krok.

Premiér Fico privítal kroky nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa dnes spolu s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom snaží v Moskve dosiahnuť ukončenie násilia. „Existujú len dva varianty vývoja, a to je prehĺbenie krízy, ktorá bude spojená s prehlbovaním sankcií a prehlbovaním vojenského konfliktu, alebo je druhý variant prímeria. Zdá sa, že medzi tým neexistuje nič iné,“ dodal Fico. Predstava slovenskej vlády podľa neho je, že ak si Ukrajina chce vyriešiť problém, musí zabezpečiť ukončenie konfliktu a sústrediť sa na svoje ambície spojené s členstvom v EÚ. „Pretože len stabilná a prosperujúca Ukrajina je krajina, ktorá môže napĺňať predstavy ľudí.“

Podmienkou dosiahnutia mieru v Donbase je schopnosť Ukrajiny ubrániť sa. Po rokovaní s Ficom to v piatok v Kyjeve vyhlásil predseda ukrajinskej vlády Arsenij Jaceňuk.

Fico v piatok v Kyjeve oficiálne odovzdal formou symbolických šekov materiálnu humanitárnu pomoc. Ide v poradí o šiestu etapu slovenskej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, tentoraz v hodnote približne 700-tisíc eur. Súčasťou pomoci je zdravotnícky materiál, ošatenie a lieky. Časť humanitárnej pomoci poskytlo ministerstvo obrany zo svojich zásob. Druhú časť, ktorej prijímateľom bude ukrajinský Červený kríž, darovali viaceré súkromné spoločnosti. Okrem poskytovania humanitárnej pomoci Slovensko bude podľa Fica pokračovať v reverznom toku plynu, ktorý sme spustili ešte vlani v septembri. Objem reverzu sa dokonca podľa neho ešte môže zvýšiť z 11 miliárd kubických metrov ročne na viac ako 14,5 miliardy kubických metrov ročne.

Reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu... Foto: Reuters, David W Cerny
plyn, Fico, Jaceňuk, Borchardt Reverzný tok plynu zo Slovenska na Ukrajinu plynovodom Vojany - Užhorod oficiálne otvorili 2. septembra 2014. Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a zástupca Európskej komisie Klaus-Dieter Borchardt.

Jaceňuk po rokovaní s Ficom ocenil Slovensko za reverzné dodávky plynu

Tento rok v januári dostala Ukrajina viac plynu zo Slovenska ako z Ruska, uviedol ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk po rokovaní s premiérom Robertom Ficom. Ocenil podiel Slovenska na zaistenie energetickej bezpečnosti Ukrajiny.

Slovensko je pre Ukrajinu významným partnerom pre dovoz energetických surovín. V rámci takzvaných reverzných dodávok plynu dostal Kyjev vlani zo Slovenska približne desať miliárd kubických metrov plynu za cenu nižšiu, ako je ruská exportná cena.

Podľa Jaceňuka dokonca tento rok v januári dostala Ukrajina viac plynu zo Slovenska, ako z Ruska. Celkový objem českých dodávok by podľa ukrajinského premiéra mohol tento rok presiahnuť 14 miliárd kubických metrov. Potvrdil to aj Fico, podľa ktorého sa slovenské dodávky od 1. marca zvýši o štvrtinu.

Predvlani podľa Jaceňuka dovážala Ukrajina z EÚ päť percent svojich potrieb zemného plynu a z Ruska 95 percent. „Teraz je to z EÚ 67 percent a z Ruska 33 percent. Ak budeme takto postupovať ďalej, môžeme úplne diverzifikovať dodávky plynu a podstatnú úlohu v tom hrajú naši slovenskí partneri,“ ocenil Bratislavu predseda ukrajinskej vlády.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Ukrajina