Fico: Päť percent je maximum, čo môžeme učiteľom ponúknuť

Kabinetom ponúknuté päťpercentné zvýšenie platov učiteľov predstavuje podľa premiéra Roberta Fica v súčasnosti maximum, ktoré si môže dovoliť štátny rozpočet.

21.10.2012 14:15
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (143)

Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Chceme využiť každú minútu, každú hodinu, každý deň na to, aby sme do začiatku štrajku, ktorý sa začne 26. novembra, s učiteľmi rokovali,“ uviedol Fico s dodatkom, že učiteľov chápe a vníma, ale aj oni musia vnímať realitu, v akej sa krajina i eurozóna nachádzajú. Slovensko je podľa jeho slov jediný štát v regióne, ktorý učiteľom ponúka zvýšenie platov o päť percent.

„Žiadam učiteľov, slovenskú verejnosť, aby vnímali, v akej ťažkej situácii je dnes vláda. Ponúkame 5 % a chceme o tom s učiteľmi normálne hovoriť. Nebudem teraz ďalej prezrádzať, či sú alebo nie sú nejaké možnosti. Toto je maximum, ktoré dnes máme k dispozícii,“ dodal Fico.

Premiér takisto rešpektuje právo na štrajk a vyhlásil, že keď sa učitelia rozhodli štrajkovať, nebudú zneužívať hnev rodičov voči učiteľom, pretože nebudú vedieť kam s deťmi. „Ľudia vo verejnej správe, ako aj ostatní zamestnanci majú nízke platy, či už ide o zdravotné sestry alebo učiteľov, čo je úplne bežné. Systém je však zvrátený, je to nespravodlivé, ale zodpovedá to výkonnosti našej ekonomiky,“ dodal Fico.

Predseda opozičného KDH Ján Figeľ v tejto súvislosti pripomenul, že ich minister v rokoch 2002 až 2006 zabezpečil dvojciferný rast miezd v školstve, aby sa dorovnávali ich platy na priemernú úroveň v národnom hospodárstve. „Toto som považoval za korektnú odpoveď, potom sa začali nožnice roztvárať, a preto chápem ich požiadavky,“ konštatoval v diskusii.

Zároveň upozornil na to, že rezerva v návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok je taká veľká, že vyvoláva otázniky o skutočných cieľoch vlády, napríklad pri snahe vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne. „Štát necháva rezervu 500 miliónov eur, ktoré v našich očiach vyvolávajú otázniky, komu to má slúžiť? Akým finančným záujmom?“ spýtal sa predsedu vlády.

**Vláda odmieta výraznejšiu konsolidáciu **

Európske inštitúcie v súčasnosti podľa Fica tlačia na národné štáty vrátane Slovenska, aby ozdravovali verejné financie ešte rýchlejšie, ako sa v minulosti zaviazali.

V prípade SR by to znamenalo stlačenie deficitu v budúcom roku nižšie ako na 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo však vláda odmieta.

„Privítali by, keby ozdravovanie išlo na úroveň 2,7 %, 2,6 %. To sme odmietli. Budeme plniť len to, k čomu sme sa zaviazali a nepôjdeme ďalej, pretože je to veľmi citlivé,“ zdôraznil Fico. Zároveň upozornil, že v súčasnej situácii je dôležité plniť si svoje medzinárodné záväzky, na čo si kabinet vytvoril v budúcoročnom rozpočte rezervu v objeme viac ako 500 miliónov eur.

„Dnes sa nečaká na nič iné v eurozóne, len aby niektorá krajina urobila chybu, nesplnila záväzok, aby sa tejto krajiny mohli postupne zbaviť. Naozaj v eurozóne prevláda názor, že by bolo vhodnejšie, keby tam bolo podstatne menej krajín ako teraz. Preto Slovensko musí byť veľmi obozretné a musí dávať pozor na to, aby bolo krajinou, ktorej dôverujú,“ podčiarkol Fico.

143 debata chyba