Fico: Pamiatka Dňa víťazstva je hodnotou, pri ktorej nesmieme zabúdať

V našom živote sú hodnoty ako stálice, pri ktorých sa musíme namáhať, aby ich zabúdanie obchádzalo, lebo je to iba krok od ľahostajnosti.

09.05.2013 20:25
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (18)

Jednou z takýchto hodnôt je aj pamiatka štvrtkového dňa. Počas pietneho aktu pri príležitosti 68. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom to na pamätníku na Slavíne vo štvrtok povedal predseda vlády Robert Fico.

Pripomenul, že Deň víťazstva nad fašizmom je pamiatkou na tých, ktorí počas druhej svetovej vojny neváhali položiť život za to, aby jednotlivci, národy i celé krajiny mohli žiť v slobode. Ako povedal, mnohí už dnes zabúdajú, že v najničivejšej a najstrašnejšej vojne v dejinách sa zúčastnilo 31 štátov, 110 miliónov vojakov a na bojiskách, v zajatí i koncentračných táboroch zomrelo počas nej 55 miliónov ľudí.

„Keďže takéto zabúdanie nechceme pripustiť, vytrvalo prichádzame na miesta, na ktorých si spevňujeme pamäť národa a na ktorých potvrdzujeme vlastné tradície,“ uviedol Fico a dodal, že sú to nielen tradície hrdinov SNP, ale aj úcta k vojakom zo vzdialeného východu, ktorí na našom území prinášali obete v boji za slobodu.

Okrem vojakov, ktorí oslobodzovali územie Slovenska, vzdal premiér hold aj slovenským vojakom, ktorí bojovali v radoch 1. československého armádneho zboru, ako letci západného odboja, či príslušníci jednotiek, ktoré sa vylodili v roku 1944 v Normandii.

Fico pripomenul, že oslobodenie Slovenska úzko súvisí aj s novým začiatkom našej národnej slobody, ktorá sa začala 1. januára 1993. V tejto súvislosti sa preto obrátil na členov Slovenského zväzu protifašistického odboja, ktorí sa na slávnosti zúčastnili. „Z celého srdca by som sa preto poďakoval, hlboko sa poklonil mužom a ženám, slovenským protifašistickým bojovníkom a vyjadril im uznanie a úctu vlády,“ povedal prítomným Fico.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie (RF) na Slovensku Pavel Kuznecov vo svojom príhovore zdôraznil, že slovenskí i ruskí veteráni dokázali, že pravda, česť, dôstojnosť a láska k vlasti sú neprekonateľnými hodnotami. Pamätníkov oslobodzovacích bojov nazval strážcami veľkých tradícií vlastenectva a občianskeho sebavedomia. „Všetky ďalšie generácie si budú pamätať na to nezabudnuteľné ponaučenie, ktoré ste zanechali, na ponaučenie o statočnosti a láske k slobode,“ povedal Kuznecov.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo zdôraznil, že pamiatka Dňa víťazstva a úcta k tým, ktorí obetovali svoj život a zdravie za to, aby aj súčasné generácie mohli žiť v slobode, vytvárajú záväzok pre politikov. „Aby sme sa vyhli chybám, ktoré by mohli privodiť ohrozenie slobody a demokracie,“ povedal Frešo. Spomenul takisto záväzok voči mladej generácii.

„Aby sme ju v rámci výchovy oboznamovali s hrdinskými činmi tých, ktorí vo vojne bojovali za slobodu. A tiež, aby sme sa starali o miesta, ktoré tieto hrdinské činy pripomínajú,“ uviedol Frešo a dodal, že je dôležité, aby obete tých, ktorí v bojoch položili svoj život, neboli márne.

Účastníkom slávnosti sa prihovoril aj predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Pavol Sečkár, ktorý vyzval na prijatie zákona o odboji a postavení SZPB v spoločnosti. Vďaka programu SZPB by to podľa Sečkára bola možnosť osloviť občiansku verejnosť a upevniť ochranu ľudských práv.

Na pietnom akte sa zúčastnili členovia vlády, poslanci NR SR i predstavitelia zahraničných veľvyslanectiev v SR, takisto zástupcovia štátnych inštitúcií i miestnych samospráv.

18 debata chyba