Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico pod paľbou Európskeho parlamentu: Odsúdili jeho výroky!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvyšší politický zbor Európskej ľudovej strany, najsilnejšej politickej skupiny v Európskom parlamente (EP), v utorok vo svojom uznesení odsúdil vyhlásenia Roberta Fica o menšinách, ktoré povedal ešte vo februári na pôde Matice slovenskej.

Uznesenie Európskej ľudovej strane predložila Strana maďarskej komunity (SMK). Ľudová strana na svojom zasadnutí v Bruseli, na ktorom zastupoval SMK Pál Csáky a slovenský europoslanec Alajos Mészáros, prijala návrh uznesenia predložený SMK jednomyseľne a bezo zmien.Informovala o tom tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

Podľa uznesenia „Európska ľudová strana s poľutovaním berie na vedomie, že premiér Fico dodnes nenašiel v sebe odvahu, aby sa za svoje slová ospravedlnil." Ľudovci tiež odsudzujú všetky pokusy, ktoré sa snažia odvrátiť pozornosť od neschopnosti riešiť hospodárske problémy na úkor menšín. Európska ľudová strana ďalej vyjadruje znepokojenie "v súvislosti s pretrvávajúcim sklonom slovenského premiéra prejavenému k protimenšinovej, nenávistnej a extrémne nacionalistickej politike, ako o tom presvedčil aj v období medzi rokmi 2006 – 2010 spoločným vládnutím s extrémistickou Slovenskou národnou stranou".

Predseda vlády Robert Fico v Martine 26. februára vyhlásil, že sa stáva zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť a natiahnuté ruky, ale nijaké povinnosti voči štátu a takmer minimálne pestovanie občianskych cností. „Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci,“ povedal v príhovore matičiarom predseda vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu