Fico položil kvety k Svätoplukovi a kritizoval Sulíka a Radičovú

Predseda Smeru Robert Fico položil kvety k jazdeckej soche Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu a posťažoval sa, že koaliční ústavní činitelia neprejavujú dostatok náklonnosti k Slovenskej republike. "Druhý najvyšší ústavný činiteľ, ktorý prišiel z emigrácie, dnes hovorí, že chce odísť do Austrálie, a tretí najvyšší ústavný činiteľ, ktorý bol proti vzniku Slovenskej republiky, dnes v podstate sa žiadnych osláv ani nezúčastňuje," kritizoval predsedu parlamentu Richarda Sulíka a premiérku Ivetu Radičovú.

01.09.2011 13:04
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (52)

Fico dodal, že on sa na čele exekutívy usiloval vypĺňať biele miesta slovenskej histórie. „Nič v našom konaní, to čo sme robili v rokoch 2006 až 2010 nebolo náhodné. Za veľký skutok považujem aj odhalenie tejto jazdeckej sochy. Môže o nej rozprávať kto chce čo chce, ale stala sa pútnickým miestom,“ pomenoval príklad z tejto oblasti. Nepáči sa mu, že nepokračujú oslavy Cyrila a Metoda na Devíne, verí však v zmenu „ak sa opäť k exekutíve vrátia ľudia, ktorí majú vzťah k Slovenskej republike.“

Ľudia, ktorí nemajú radi Slovensko, sa podľa predsedu Smeru usilujú spochybniť význam mnohým významných historických osobností. „Kontroverzný je Dubček, kontroverzný je Svätopluk, kontroverzný je už aj Rázus, Rúfus, akékoľvek meno vytiahnete a spomeniete, tak je kontroverzné,“ vyhlásil pred niekoľkými desiatkami prítomných.

Kriticky sa v tejto súvislosti vyjadril o snahe Bratislavského okrášľovacieho spolku nahradiť sochu Ľudovíta Štúra, ktorého označil za pilier demokratizmu a národnej obrody, sochou panovníčky Márie Terézie.

Sulík nepovažuje Deň Ústavy za najdôležitejší sviatok

Slovensko oslavuje dvakrát to isté, keď si pripomína 1. septembra Deň Ústavy SR a 1. januára vznik samostatnej Slovenskej republiky. „Ja by som si vedel predstaviť sláviť to iba jedenkrát. Nemyslím si, že toto je ten najdôležitejší sviatok, aby som bol úprimný. Myslím si, že 1. septembra sa má chodiť do školy,“ povedal predseda Národnej rady SR Richard Sulík.

Šéf liberálov rovnako ako rada ministrov vlády a premiérka prišli na Úrad vlády, ktorý pri príležitosti štátneho sviatku zorganizoval deň otvorených dverí. Návštevníkom bola sprístupnená takzvaná nová budova Úradu vlády i historické priestory, v ktorých po novom prebiehajú aj rokovania vládneho kabinetu.

Sulík tiež reagoval na vyhlásenie predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý ho kritizoval za jeho výrok, že by si vedel predstaviť presťahovať sa do Austrálie. „Fico nemá vytiahnuť nič iné. Odporúčal by som, nech sa on stará hlavne o to, ako vlastnou hlavou človek s hlasom jemu podobným obstaral desiatky miliónov korún,“ reagoval predseda SaS.

52 debata chyba