Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico súhlasí s olympiádou na Slovensku: Ponuka je vážna!

Robert Fico a Anton Danko
Robert Fico a Anton Danko (Zdroj: TASR)

POPRAD – Ponuka poľskej strany na spoluorganizovanie zimných olympijských hier v roku 2022 bola hlavnou témou spoločného rokovania premiéra Roberta Fica s primátorom Popradu Antonom Dankom a predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom.

„Ak je tu taká ponuka zo strany Poľska, aby sa Slovensko stalo partnerom Poľska pri uchádzaní sa o zimné olympijské hry v roku 2022, že je to tak vážna ponuka, že sa ňou musíme zaoberať,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní Robert Fico. Premier si uvedomuje, že ponuka z poľskej strany prišla hlavne preto, že Poľsko nedisponuje vyhovujúcim areálom pre lyžiarske disciplíny. „To je asi hlavný dôvod, prečo bolo Slovensko oslovené,“ dodal Fico. Podľa popradského primátora Antona Danka v prípade kandidatúry nebude dôležité, či bude kandidatúra pod názvom Popradu alebo Tatier. „Ide o to, aby to bolo na Slovensku, v tomto regióne," uviedol Danko.

Náklady na organizovanie olympijských hier odhaduje premiér na 1,5 až 2 mld. amerických dolárov. Najpodstatnejšia časť infraštruktúry a investícií by smerovala do Poľska a Slovensko by sa na tom podieľalo len čiastočne. „Pravdepodobne najväčšou bolesťou pre nás by zostala cestná infraštruktúra, a to by nás aj tlačilo urýchľovať projekty, ktoré sú v tejto oblasti,“ uviedol Fico. Preto bude podľa neho potrebné zvolať zástupcov miestnych a regionálnych samospráv a Slovenského olympijského výboru. „A pokiaľ sa ukáže, že táto ponuka má pre Slovensko obrovský význam, vláda Slovenskej republiky by túto kandidatúru oficiálne potvrdila,“ uviedol Fico. Slovenský olympijský výbor by tak mal mandát oficiálne rokovať s poľskou stranou. Celý proces sa musí uskutočniť ešte tento rok.

Podľa premiéra by prípadné spoluorganizovanie olympijských hier malo obrovský význam. Pre zviditeľnenie krajiny už bude mať význam aj samotná kandidatúra. Podľa Fica doteraz medializovali kandidatúru na zimné olympijské hry v roku 2022 len St. Moritz a Davos, ako spoločné strediská a záujem o olympiádu majú aj Oslo a Ľvov. V súvislosti s prípadnou kandidatúrou by pravdepodobne bolo potrebné urýchliť proces prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Už k 30. júnu 2015 by mali byť diaľnicou prepojené mestá Poprad a Prešov a s výnimkou časti úseku v Prešove aj s Košice. V prípade kandidatúry bude podľa premiéra dôležité aj urýchlenie výstavby na rýchlostnej ceste R4. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu