Fico: Prichádza horúca sociálna jeseň

Neplatenie odvodov za zamestnanca, ktorý bol v evidencii uchádzačov o prácu viac ako jeden rok, zvýšenie minimálnej mzdy či poskytovanie úverov pre firmy, ktoré nemajú na platenie odvodov - to je niekoľko noviniek, ktoré pripravuje kabinet Roberta Fica. Práve v pondelok ich predkladá Rade solidarity a rozvoja.

15.09.2013 18:36
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (166)

Ako ďalej v relácii V politike televízie TA3 premiér povedal, na Slovensku došlo v druhom polroku k výraznému oživeniu ekonomiky. Hoci pri stanovení štátneho rozpočtu vláda vychádzala z najpesimistic­kejších odhadov, ktoré boli na začiatku roka, v druhom polroku sa to zmenilo.

„Slovensko má druhý alebo tretí najvyšší hospodársky rast spomedzi krajín Európskej únie, čo je konečne dobrá správa,“ tvrdil premiér. Preto bude návrh rozpočtu podľa neho revidovaný a očakáva v ňom niekoľko zmien.Fico predkladá Rade solidarity a rozvoja varianty, ktoré môžu pomôcť vyriešiť nezamestnanosť na Slovensku. „Ponúkame zamestnávateľom úplne nový nástroj. Ak zamestnajú zamestnanca, ktorý je dlhšie ako jeden rok v evidencii nezamestnaných, nebude ani zamestnanec, ani zamestnávateľ platiť odvody,“ tvrdil.

Ďalší nástroj, ktorý má vláda pripravený, je takzvaný odvodový úver, ktorý predkladá minister financií. Ten hovorí o tom, že ak firma nie je schopná platiť odvody, čo jej spôsobuje ťažkosti, tak by na tento účel dostala úver.

Šéf kabinetu tiež oznámil, že bude stúpať aj minimálna mzda: „Musíme ísť hore s minimálnou mzdou. Momentálne sa hovorí o 2,5-percentnom zvýšení, ja presadzujem vyššie percento,“ povedal. O koľko presne to bude vyššie, nešpecifikoval. Podľa neho teraz iba prerátavajú tarify, až potom bude možné povedať presnú sumu.

Vládu preto čaká horúca sociálna jeseň. „Na jednej strane je legitímny záujem vlády, aby sme dodržali medzinárodné záväzky, aby sme udržali deficit na úrovni troch percent, čo je výhodné pre štát. A na druhej strane je záujem ľudí mať sa lepšie a ja nebudem nikdy ten, kto bude tento záujem ignorovať,“ tvrdil v relácii. Vládu preto podľa jeho slov čaká veľmi veľa tém a rozhovorov, kde treba tieto dva záujmy skĺbiť.

Premiér v relácii odmietol tvrdenia, že občania Slovenska doplatia na prevzatie stratovej materskej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel štátom. Zopakoval, že jeho kabinet chce chrániť domácnosti pred zdražovaním regulovaných cien plynu. „Predaj plynu pre domácnosti vytvára stratu odjakživa,“ pripomenul. Podľa neho sa to snažila pravica, keď bola pri moci, spolu so zahraničnými majiteľmi spoločnosti riešiť tak, že navrhovali 18– až 19-percentný nárast ceny plynu pre domácnosti.

Fico ich chce držať na čo najnižšej úrovni. „Máme konečne v rukách spoločnosť, s ktorou my budeme rokovať s ruskou stranou o tom, ako sa postaviť k cenám,“ vysvetľoval a dodal, že už teraz je uzatvorený dlhodobý kontrakt s Ruskou federáciou do roku 2027 alebo do 2028. „Máme k dispozícii 170 miliónov z rezervného plynu, ktorým môžeme vykrývať stratu z plynu pre domácnosti,“ uviedol v relácii.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SPP