Fico: Radičová opäť všetkých oklamala
9.6.2011 08:58
akt. 05.02.2019 01:23

Fico: Radičová opäť všetkých oklamala

Uložiť článok
Predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS) podľa lídra Smeru-SD Roberta Fica opäť všetkých oklamala. Reagoval tak na skutočnosť, že vláda na svojom dnešnom rokovaní odmietla kandidáta najsilnejšej opozičnej strany na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Jána Valka.

"Mala niekoľko verejných vyhlásení, kde tvrdila, že pozície, ktoré majú patriť opozícii, jej budú aj naďalej patriť. To isté mi povedala osobne pri stretnutí, keď sme hovorili na túto tému a potvrdila, že Smer-SD bude obsadzovať pozíciu predsedu ÚVO," povedal

na brífingu vládneho kabinetu.     

Najsilnejšia opozičná strana je podľa svojho predsedu presvedčená, že vládna koalícia chce za každú cenu obsadiť ÚVO, aby si mohla sama kontrolovať "svoj biznis". "Považujeme toto správanie Ivety Radičovej za správanie, ktoré je nezlučiteľné s funkciou predsedníčky vlády, keďže je to už x-tý príklad, kedy otvorene a priamo klamala, či verejnosť, opozíciu, odborárov alebo kohokoľvek iného," dodal Fico.     

Ministri dnes odmietli Valka z dôvodu nesplnenia kritérií vyžadujúcich si tento post, išlo o kvalitu odbornosti a skúsenosti v oblasti verejného obstarávania či bezúhonnosti. Ako po rokovaní vlády vysvetlila premiérka, o tomto postoji šéfa Smeru-SD niekoľkokrát informovala. "Vláda naďalej rešpektovala deľbu rolí a nepísané právo opozície na tento post. Toto však neznamená, že akéhokoľvek kandidáta," podčiarkla

.     

Predchádzajúci šéf ÚVO Roman Šipoš odstúpil zo svojho postu bez bližšieho vysvetlenia 11. apríla. Odvtedy úrad riadi jeho námestník Marek Vladár, ktorý je podľa koalície v konflikte záujmov. Za predošlej Ficovej vlády mal totiž na starosti verejné obstarávania na rezorte vnútra, ktoré aktuálne ÚVO preveruje.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.