Fico rokoval s Japoncami o nových investíciách

Príde alebo nepríde japonský výrobca automobilov Mitsubishi na Slovensko? Aj o tom v nedeľu na stretnutí visegrádskej štvorky v poľskej Varšave rokoval slovenský premiér s japonským premiérom Šinzo Abem.

17.06.2013 12:00
Šinzo Abe, Robert Fico Foto: ,
Japonský premiér Šinzo Abe a jeho slovenský kolega Robert Fico na včerajšom summite o prehĺbení politickej, ekonomickej a vedecko-technickej spolupráce krajín V4 a Japonska vo Varšave.
debata (38)

Kedy by mali Japonci do krajiny prísť a koľko plánujú vytvoriť nových pracovných miest, premiéri oboch krajín nechceli komentovať. "Nerád by som hovoril o týchto veciach dopredu. Už aj v minulosti boli niektoré veci dohodnuté a potom dotyční investori povedali, že o nich bolo zle hovorené v médiách, tak odišli odtiaľto. Budem komentovať investície vtedy, až keď to bude reálne,“ povedal v nedeľu po stretnutí premiér Robert Fico.

S japonskými investormi Slovensko dosiaľ nepodpísalo memorandum o spolupráci. „Až potom môžeme niečo komentovať,“ podotkol Fico. Japonský premiér v nedeľu ohlásil, že Japonsko má ambiciózne plány práve v stredoeurópskom regióne. "Rok 2014 bude rokom posilnenej spolupráce,“ povedal Abe. Ako dodal, Japonsko vytvorilo za posledných desať rokov v krajinách V4 viac ako 120-tisíc pracovných miest.

V súvislosti s japonskými investíciami sa naposledy hovorilo o jednom z najvýznamnejších japonských dodávateľov pre automobilky Akebono, ktorý by mal zamestnať do 500 ľudí. „Spoločnosť svoje rozhodnutie definitívne potvrdila nedávno. Rokuje sa už o výkupe pozemkov,“ povedal pre Hospodárske noviny zdroj oboznámený s rokovaniami. Podľa dostupných informácií by mohla spoločnosť preinvestovať 20 až 30 miliónov eur. Investičnú pomoc firma od štátu nežiada.

Nový investičný zámer sa spomínal aj v súvislosti s automobilkou Mitsubishi. Predseda predstavenstva spoločnosti Mitsubishi Corporation Yorihiko Kojima ešte pred pár týždňami rokoval aj s delegáciou svojich manažérov v Bratislave so slovenským premiérom a jeho ministrami. Koncern Mitsubishi okrem výroby áut pôsobí prakticky v každom odvetví priemyslu vrátane financií, energetiky, spracovania kovov, výroby strojných zariadení, chemikálií, potravín či technológií chrániacich životné prostredie a podľa analytikov sú skôr pravdepodobnejšie investície na vybudovanie továrne produkujúcej strojné zariadenia.

„Môžem len povedať, že Japonci majú záujem o našu krajinu a v tomto roku by k nám mal prísť jeden významnejší investor,“ povedal pre Pravdu generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj obchodu a investícií Róbert Šimončič.

"Nielen pre japonského investora je dôležité, že na Slovensku nie je daň z dividend. Takisto máme najvyššiu produktivitu práce v rámci krajín V4, ktorá stabilne rastie rýchlejšie ako reálne mzdy. To je pre priemyselnú výrobu kľúčová vec. Investor chce vedieť, koľko za ten dolár či euro, čo investuje, sa mu vráti,“ dodal Šimončič.

Japonská vláda ohlásila užšiu spoluprácu vo viacerých strategických oblastiach s krajinami V4. Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Poľsko sa v nedeľu na summite Vyšegrádskej štvorky dohodli na podporení otvorenia voľného obchodu s krajinou vychádzajúceho slnka.

Okrem Japoncov majú o našu krajinu záujem aj investori z Nemecka, zo Švajčiarska, z Rakúska, Japonska a USA. V tomto roku by malo ísť o päť väčších investícií. Ak by sa investori nakoniec rozhodli zakotviť na Slovensku, celkovo by u nás preinvestovali 270 miliónov eur a vytvorili by okolo 3 000 nových pracovných miest. Dve investície nepožadujú žiadnu daňovú úľavu, ostatné tri áno. Pri daňovej úľave sa pohybujeme na úrovni od 10 do 30 percent z objemu investície.

Niektorí ekonómovia však zastávajú názor, že ak by sa zrušili stimuly, vláda by dokázala znížiť celoplošne korporátnu daň, čo by v konečnom dôsledku prilákalo nové investície do krajiny a nezvýhodňovala by sa len istá skupina podnikateľov. Podľa ekonóma Tomáša Dudáša z Paneurópskej vysokej školy by sa však úľavy mali odstrániť na úrovni celej EÚ, keďže touto cestou štátnej podpory sa uberajú všetky členské štáty. Za posledných desať rokov sa na Slovensku udelilo 128 investičných stimulov v celkovej hodnote takmer 1,4 miliardy eur na projekty, ktoré mali vytvoriť viac ako 45-tisíc pracovných miest. Priemerný náklad na jedno prisľúbené pracovné miesto bol viac ako 30-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba