Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico: Rozpočet je absolútne reálny, garantuje nám miesto v jadre eurozóny

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Budúcoročný rozpočet s deficitom tesne pod hranicou 3 % je podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) absolútne reálny. "Vychádza z momentálnych možností, ktoré Slovensko má," podotkol pre médiá po dnešnom schválení rozpočtu vládnym kabinetom.

Upozornil, že navrhovaný rozpočet, ktorý teraz mieri do parlamentu, garantuje SR miesto v jadre eurozóny. Deficit je v ňom nastavený pod úrovňou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), k čomu sa Slovensko v minulosti zaviazalo. "Je pripravený v roku 2013 reagovať na možné krízové javy," dodal Fico s tým, že ministerstvo financií naplánovalo v rozpočte na tento účel rezervy.

Ich objem predstavuje takmer 550 miliónov eur. Celkovo 229 miliónov eur má pritiecť vďaka opätovne otvorenému druhému dôchodkovému pilieru, pričom až začiatkom budúceho roka budú jasné celkové čísla vystúpených a presná výška takto získaných peňazí. Na zhoršenú ekonomickú situáciu sa v rozpočte vyčleňuje aj ďalších 313 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vysvetlil, že tieto zdroje zostanú nedotknuté až do aktuálnej makroprognózy na jar budúceho roka.

"Pripravujeme rozpočet na rok 2013 v mimoriadnom, krízovom období. Období, kedy sa dajú veľmi ťažko predpokladať príjmy z daní. V období, kedy nevieme, ako dopadne eurozóna a kedy nevieme vylúčiť krízové faktory, ktoré môžu meniť rozpočet," upozornil premiér. Aj z tohto dôvodu si cení postoje sociálnych partnerov. "Nemám pocit, že je dnes taká situácia, že by niekto chodil a búchal po stole," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu