Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico sa vyjadril k Zákonníku práce: Nevidíme absolútne žiadny dôvod na jeho zmenu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica (Smer-SD) nevidí absolútne žiadny dôvod na zmenu Zákonníka práce. Premiér to odôvodňuje tým, že nikto nepreukázal a nie je to pravdou, že by novelizácia pracovného kódexu z dielne súčasného kabinetu mala vplyv na mieru nezamestnanosti na Slovensku. Fico to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii po kontrolnom dni na ministerstve práce.

"Odmietam akékoľvek prepojenie miery ochrany zamestnanca cez Zákonník práce s mierou zamestnanosti alebo nezamestnanosti," zdôraznil šéf exekutívy. To, že na Slovensku nezamestnanosť stúpa, vládu podľa neho neteší. Chce ale tieto okolnosti hodnotiť s chladnou hlavou.
      
Fico preto odmieta tvrdenia opozície o tom, že za stúpajúcou nezamestnanosťou sú aj opatrenia vlády ako zvyšovanie daní a odvodov či nedávne zmeny v Zákonníku práce. "Len sa na tejto téme priživujú a nehovoria pravdu," adresoval opozičným politikom.
      
Argumentoval Českou republikou, kde je v súčasnosti historicky najvyššia miera nezamestnanosti a v tejto krajine sa pritom neupravoval Zákonník práce, ani tam nevládne sociálna demokracia. Ďalším príkladom je podľa premiéra predchádzajúca vláda Ivety Radičovej, počas ktorej tiež na Slovensku stúpala nezamestnanosť. Pýtal sa preto, ako je to možné, keď vtedy platil liberálny Zákonník práce a daň z príjmov bola na úrovni 19 %.
      
Naďalej však podľa Fica platí, že ak sa po nejakom období ukáže, že konsolidačné opatrenia, ktoré jeho kabinet prijal, majú negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, tak ich treba prehodnotiť. "Ale zatiaľ pokles objednávok nemôžeme považovať za naše opatrenie, ktoré sme my urobili," podčiarkol. Vláda podľa neho nemá ani vplyv na situáciu či náladu vo veľkých ekonomikách v západnej Európe.  Vláda chce podľa Fica čoskoro predstaviť prorastové opatrenia, ktoré by mali pomôcť slovenskej ekonomike. Stretáva sa preto s podnikateľským prostredím a diskutuje s ním o krokoch, ktoré by mohli stimulovať hospodársky rast. Je však potrebné riešiť aj konkrétne fabriky, ktoré sa ocitli na kolenách, ako napríklad U. S. Steel Košice či sklárne v Poltári, dodal premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu