Fico si v Nemecku prevzal ocenenie za rozvoj sociálnej demokracie

Premiér Robert Fico (Smer) si vo štvrtok v Nemecku prevzal z rúk primátora mesta Gotha Knuta Kreucha ocenenie za rozvoj sociálnodemokratického hnutia v strednej a východnej Európe.

24.05.2013 12:53
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (87)

Líder Smeru toto ocenenie vníma ako ohodnotenie úspešnosti presadzovania sociálnodemokra­tických myšlienok na Slovensku. „Podarilo sa nám postupne za viac ako 20 rokov integráciou viacerých stredo-ľavých a ľavicových strán vytvoriť nielen silnú a stabilnú sociálnodemokra­tickú alternatívu konzervatívnym, nacionálnym a neoliberálnym myšlienkam, ale túto alternatívu aj realizovať výkonom vládnej moci,“ povedal po prevzatí ocenenia Fico. Ak chce sociálna demokracia nielen prežiť, ale byť úspešnou alternatívou, nesmie podľa neho opustiť najmä tých, ktorí potrebujú ochranu na základe solidarity. Ide podľa neho o zamestnancov, nezamestnaných a slabých, ako aj mladé rodiny, dôchodcov a marginalizované skupiny.

Na oceňovaní sa zúčastnil aj bývalý kancelár SRN Gerhard Schröder. „Dnes touto cestou vyznamenávame veľkého sociálneho demokrata a veľkého Európana. Robert Fico ako predseda sociálnej demokracie aj ako predseda vlády počas dvoch volebných období svoju krajinu dôsledne modernizuje a buduje na sociálnych základoch. Slovensko pevne integroval do Európy a pri riešení eurokrízy zaujal veľmi zodpovedný postoj,“ povedal Schröder vo svojom laudátiu.

Ako informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer, cena Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) Der Rote Bock sa udeľuje každoročne od roku 2008 v nemeckom meste Gotha. Práve v tomto meste sa v roku 1875 uskutočnil zjednocovací zjazd nemeckej sociálnej demokracie. Cena je pomenovaná po Wilhelmovi Bockovi, ktorý bol robotníckym vodcom strany SPD v jej začiatkoch. V roku 1884 bol Bock ako jeden z prvých poslancov tejto sociálnodemokra­tickej strany zvolený do Ríšskeho snemu.

87 debata chyba