Fico: Zo spolupráce nevylučujem nikoho, obsah politiky je dôležitý

Prededa Smeru Robert Fico bol za predčasné voľby, pretože nevidí dôvod na predlžovanie traumy, v ktorej sa Slovensko ocitlo. Vzťahy vnútri koalície sú podľa neho také vyostrené, že nedávajú žiadny predpoklad na funkčnú vládu. Dodáva, že Smer je opozičnou stranou a podľa toho sa bude správať až do volieb.

14.10.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (58)

Pred pár dňami ste povedali, že SaS euroval podporí. Vaša predpoveď nevyšla. Prekvapilo vás to, že vláda padla?
Prekvapilo ma to. Nie je to iba môj názor, pretože my sme o týchto veciach hovorili aj na stretnutí s predsedami koaličných strán ohľadne predčasných volieb a málokto predpokladal, že pri spojení hlasovania sa bude SaS správať tak, že to bude mať za následok pád vlády. Potvrdzuje to, že keď do politiky púšťate iracionálnych ľudí, tak budú prijímať iracionálne rozhodnutia. Pre nás je ťažko pochopiteľné, že takto rýchlo sa vláda rozsypala, hoci sme vedeli, že potenciál rozkladu tejto vlády je veľký. Hovoril som to stále, pretože už pri vzniku tejto vlády bolo jasné, že to nemôže dlho vydržať.

Prečo budú voľby tak skoro už 10. marca?
Podľa zákona, ktorý upravuje voľby sa môžu konať najskôr 110 dní od schválenia v Národnej rade. Vychádza to na polovicu februára, polovica marca je však dobrý kompromis a nebol s tým nejaký zásadný problém.

Rozprávali ste sa predsedami KDH, SDKÚ a Mostu aj o inom neskoršom dátume?
Marec bol dátum, ktorý vyhovoval, a v rámci marca sa stanovil jeden deň.

Chcel aj Mikuláš Dzurinda, aby boli voľby 10. marca, nehovoril o neskoršom termíne?

Chcel by som dodržať nejakú mieru solídnosti vo vzťahu k predsedom koaličných strán. Išlo o pracovné stretnutie. Chcem rešpektovať dosiahnuté výsledky, ktoré budú viesť po určitom čase k stabilizácii politickej scény.

Ak by bol trval na neskoršom termíne, vyhoveli by ste mu?

Vláda sa rozpadla nie našou vinou. Rozpadla sa preto, že nevedia vládnuť a majú medzi sebou obrovské názorové rozdiely. Myslím si, že toto si dnes uvedomujú všetci, preto predčasné voľby sú dobrým pragmatickým východiskom pre všetky strany. Nemá význam preto špekulovať. To, čo sa dnes deje na Slovensku s eurovalom, tá blamáž, je len a len vina existujúcej vládnej koalície. Sme opozičná strana a budeme sa tak správať do posledného dňa.

Veď aj vy ste chceli euroval, keby boli na vás zatlačili, boli by ste im vyhoveli s neskorším termínom?

Nevidím žiadny dôvod na predlžovanie tejto traumy. Je neuveriteľná, je tu odvolaná premiérka, ktorá preukázala neuveriteľnú neschopnosť, veľkú slabosť z hľadiska riadenia vládnych štruktúr a vzťahy vnútri koalície sú také vyostrené, že nedávajú žiadny predpoklad na funkčnú vládu. Keďže Slovensko potrebuje silnú a stabilnú vládu, čo je takisto dôležité ako euroval, tak skrátenie tejto traumy je dôležité pre všetkých. Ja som mal nejakú predstavu o marci a marec bol prijatý ako spoločný kompromis. Neboli vyvíjané zo žiadnej strany žiadne nátlaky. Všetci sme chápali, že táto trauma nemôže nikomu vyhovovať a už vôbec nie Slovensku.

Myslíte si, že Mikuláš Dzurinda netrval na neskoršom termíne aj preto, aby ho prípadne neohrozila premiérka so svojou budúcou stranou?

Som predsedom stabilnej a silnej strany. Teším sa z vynikajúcich vzťahov s mojimi priateľmi podpredsedami a poslancami. Čo sa deje v iných stranách, nie je moja vec.

Kampaň vo februári ešte v dejinách SR nebola. Dá sa vôbec viesť vo februári kampaň?

Vždy je niečo prvýkrát a keďže bol prijatý ústavný zákon, nikomu nikto nebráni, aby zajtra sadol do auta. Máme ešte pred sebou polovicu októbra, celý november, aby sme začali presviedčať ľudí a mobilizovať ich. A ešte máme k dispozícii celý február aj marec. Takto by som to však nehodnotil. Povinnosťou politikov je nájsť východisko z traumy, do ktorej vládna koalícia dostala Slovensko. Tam sa nehľadí ani na sneh, ani na poľadovicu, ani na blato, ani na vietor, ani na dážď.

Aká bola atmosféra na rokovaní s predsedami koalície? Napätá, uvoľnená?

Nie, nie. Myslím si, že sa stretli štyria politici s bohatými politickými skúsenosťami a absolútne si uvedomovali, že za zlyhanie vládnej koalície musia akceptovať určité politické dôsledky. Povedali sme, my tu nebudeme nahrádzať vládu, nech vládne a vláda má zodpovednosť doručiť do Bruselu euroval. Ak to neviete, choďte od toho preč. Stalo sa a my sme potom toto rozhodnutie podporili. Nikto nespochybňoval náš doterajší postoj. Chcel by som oceniť aj to, že zahraničie vnímalo náš postoj ako úplne legitímny. Sme opozičná strana, čo nás je do toho, čo robí vláda. Toto významne ovplyvnilo aj charakter tohto stretnutia.

10. marec bol váš návrh?

Je to spoločný návrh.

Viete, kto povedie dočasnú vládu do predčasných volieb?

To je vecou prezidenta. Prakticky táto vláda už neexistuje, nezískala dôveru. Podľa ústavy ju prezident musí hneď po návrate odvolať. Prezident sa musí rozhodnúť, či poverí niekoho, aby dočasne spravoval veci, alebo povie súčasným ministrom a premiérke, zostaňte tam sedieť, ničoho sa nedotýkajte a plňte základné funkcie do predčasných volieb.

Nepovedali vám predsedovia strán, že chcú, aby vládu ďalej viedla Iveta Radičová?

Nehovorili sme o tom a nebol na to ani dôvod. To je vnútorná vec vládnej koalície. Zdá sa, že má stále nejakú väčšinu v parlamente. Chcem len zdôrazniť, my sme len dokázali vyvodiť politické dôsledky za neschopnosti vládnej koalície, to ale nemení nič na charaktere Smeru ako opozičnej strany. Využijeme prechodné obdobie, ktoré je poznačené neexistenciou vlády, aby tam, kde je to možné, sme zastavili prijímanie rozhodnutí škodlivých pre Slovensko. Nemôžeme súhlasiť s reformou daní a odvodov, s daňovým mixom pre samosprávy. Toto nemôžeme dovoliť, ale opakujem, vládna koalícia má väčšinu a môže robiť ešte všelijaké pestvá.

Udeje sa ešte niečo podstatné v štáte do volieb?

Predpokladám, že budú chcieť schváliť štátny rozpočet a súvisiace zákony. Kladiem si otázku, čo je lepšie. Či zlý rozpočet, ako ho nastavili, alebo rozpočet v podobe provizória. To je možno vec na dlhšiu úvahu. Čokoľvek táto vládna koalícia bude robiť v neprospech ľudí, budeme tvrdo kritizovať. Okrem rozpočtu a súvisiacich zákonov sa domnievam, že veľa už nedokážu.

Aká bude vláda po voľbách 2012?

Urobíme maximálne množstvo práce, aby Smer bol dominantnou stranou z hľadiska výsledku. Podľa nás by mala prísť vláda, ktorá bude mať odvahu povedať verejnosti, že takto ďalej nemôže štát fungovať. Znižuje sa sociálny štandard ľudí len preto, že niekto si namaľoval nejaké čísla v rámci konsolidácie verejných financií. Úlohou nového kabinetu bude povedať, či tí, čo majú veľa, musia prispievať viac ako tí, čo majú málo.

Smer je najsilnejšia strana, ale ak vám budú chýbať partneri do koalície, bude nutná aj spolupráca s niektorou z pravicových strán.

Ktorý politik by nechcel, aby jeho strana mala nadpolovičnú väčšinu v parlamente? V tomto turbulentnom politickom systéme založenom na mnohých stranách to pravdepodobne na Slovensku nedošlo tak ďaleko, aby jedna strana mohla vyhrať voľby. Skôr sme odkázaní na koalície, ktoré budú ťažko vznikať. Našou úlohou je mobilizovať ľudí a v kampani im tvrdiť, že stabilná je vláda zložená maximálne z dvoch členov a čo sa bude diať po voľbách, nikto nevie. Urobíme všetko preto, aby sa ľudia cítili pokojnejšie a vytratila sa obrovská nervozita a napätie, ktorého sme dnes svedkami.

Viete si predstaviť vládu skôr s SDKÚ alebo KDH?

Nikdy sme nevylučovali žiadne strany z politickej spolupráce. Pri zostavovaní vlády sa nesmie ísť podľa toho, či má nad 76 hlasov, ale čo tie strany sú schopné dohodnúť v rámci programu. Príklad. Určite budeme chcieť, aby multimilionári platili viac ako obyčajní ľudia. Budeme chcieť, aby banky platili odvody a peniaze z toho sa použili na financovanie rôznych štátnych projektov. Bude ma zaujímať, či bude partner schopný ísť do takýchto vecí alebo niekto, kto nám bude na stôl predkladať témy a bude pre neho dôležité, ako budeme na ne reagovať. Obsah politiky, solídny štýl vládnutia a silná vláda v čase obrovskej finančnej krízy a vzťah k Európe, lebo musí to byť proeurópsky orientovaná vláda, to sú kritériá, ktoré ma zaujímajú a ktoré budú rozhodujúce pri zostavovaní nového kabinetu.

To čo hovoríte vylučuje spoluprácu so Slotovou SNS a Sulíkovou SaS. Nie?

Nikdy nebudete odo mňa počuť, že Smer vylučuje nejakú politickú stranu zo spolupráce. Nikdy som to nerobil.

Čiže SNS ste nevylúčili. Čo so SaS?

(Smiech.) Prečo z toho robíte záver, že SNS som nevylúčil? Teraz vylúčim SaS, potom Dzurindu, potom KDH a potom vylúčim Maďarov. Takto sa politika robiť nedá. Obsah politiky je pre mňa dôležitý. Pomenoval som, ako si predstavujem vládu.

Neobávate sa, že sa pravica dohodne na spoločnom stanovisku, že so Smerom do vlády nepôjde, ako sa to už stalo v minulosti?

Je to otázka pre pravicové strany a nie pre nás

Môže vás to však opäť vyniesť do opozície.

Môžeme sa zľaknúť, nesmieme sa báť.

Čo zmeníte ako prvé po voľbách?

Keby som mal možnosť rozhodovať len s poslancami Smeru, boli by prijaté rozhodnutia, na zabezpečenie príjmov do štátneho rozpočtu, aby nebolo treba brať ľuďom. Predovšetkým zdanenie inštitúcií na úrovni vyššej ako 19 percent, ktoré majú zisk viac ako miliardu korún ročne. Ďalej 25-percentná sadzba dane osôb, ktoré zarábajú nad milión ročne. Zdanenie dividend, ak sú použité na súkromné účely. Potom je to špeciálna banková daň, pretože banky majú vysoké zisky. Tieto opatrenia by len samotné znamenali príjem do štátnej pokladnice 450 až 500 miliónov eur.

Volebná kampaň pred necelými dvoma rokmi sa vyznačovala tvrdými údermi proti Smeru a SDKÚ. Myslíte si, že sa niečo podobné zopakuje?

To sa nikdy nedá vylúčiť. Stále niekto niečo suší v šuplíku a čaká na vhodnú príležitosť, kedy to vytiahne. Bude to podľa mňa asi skôr snehová volebná kampaň a bude sa veľa šmýkať. Je to tak blízko, že si myslím, že si každý bude hľadieť svoje.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba