Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Slovensko a Rakúsko majú rovnaké postoje, chceme užšie vzťahy

Robert Fico a spolkový kancelár Rakúskej republiky Werner Faymann
Robert Fico a spolkový kancelár Rakúskej republiky Werner Faymann (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na jeseň tohto roku by sa mali stretnúť ministri dopravy a školstva zo Slovenska a Rakúska a hovoriť o spolupráci oboch susedských krajín v týchto oblastiach. Zriadenie ministerskej platformy dnes dohodol predseda slovenskej vlády Robert Fico so spolkovým kancelárom Rakúskej republiky Wernerom Faymannom.

Faymann bol na krátkej pracovnej návšteve SR, ktorej cieľom bola predovšetkým koordinácia postojov pred dnešným zasadnutím Európskej rady v Bruseli, na ktorom sa budú riešiť personálne otázky Európskej únie.

"Pokiaľ ide o Rakúsko a Slovensko, máme v týchto základných otázkach rovnaké postoje a budeme sa takto aj správať vo veľmi náročných rozhodovacích procesoch v dnešných večerných hodinách," oznámil Fico počas krátkeho tlačového vyhlásenia bez bližších podrobností.

Uviedol, že Rakúsko a Slovensko sú krajiny, ktoré na zasadnutiach Európskej rady majú veľmi často podobné názory. Je to podľa neho dané aj tým, že spolu s rakúskym kancelárom patria do jednej politickej sociálnodemokratickej rodiny.

"Máme rovnaký názor na situáciu na Ukrajine, máme rovnaký názor na význam Východného partnerstva," uviedol slovenský premiér. Svojho rakúskeho kolegu pozval na zasadnutia šéfov vlád V4, kde Slovensko od 1. júla prevzalo predsedníctvo.

Premiér vyhlásil, že medzi našou krajinou a Rakúskom nie sú žiadne otvorené politické otázky. Ocenil príspevok rakúskych podnikateľov na Slovensku. Je presvedčený, že hospodárska spolupráca bude pokračovať aj v budúcich rokoch.

SR má podľa slov Fica veľký záujem na spolupráci, najmä pokiaľ ide o rozvoj dopravnej infraštruktúry a duálneho vzdelávania. Tu by malo napomôcť aj stretnutie príslušných ministrov. Rakúsky kancelár vo svojom prejave spresnil, že by sa malo uskutočniť v októbri alebo novembri. Fico s Faymannom sú pripravení sa následne stretnúť a vyhodnotiť jeho výstupy.

Vystúpenie šéfov vlád sa nieslo v priateľskom duchu. Obaja si navzájom tykali. Fico Faymanna oslovil slovným spojením "milý Werner", Faymann potom Fica nazval "milým priateľom". Jedinou otázkou, ktorá podľa rakúskeho kancelára obe krajiny rozdeľuje, je otázka jadrovej energetiky. Pred tou Rakúsko uprednostňuje alternatívne zdroje energetiky.

Werner Faymann sa stal vlani v decembri opätovne rakúskym kancelárom, keď jeho Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) získala vo voľbách najviac hlasov a zvonu vošla do takzvanej veľkej koalície s konzervatívcami – Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu