Fico: Slovensko siahne po všetkých prostriedkoch, aby nemuselo prijať utečencov

NETKY.SK • 21 September 2015, 11:30 • 2 min
Fico: Slovensko siahne po všetkých prostriedkoch, aby nemuselo prijať utečencov

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico avizuje, že Slovensko siahne po všetkých prostriedkoch, aby nemuselo prijať utečencov.

slovakia

left justify in out

Hrozba sankcií alebo nanútenie stoviek utečencov Bruselom. Takéto scenáre hrozia podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Slovensku. Ten v rozhovore pre HNtelevíziu naznačil, že Slovensko sa postaví mocným krajinám Európskej únie pre povinné kvóty a nebude rešpektovať diktát. 

 

Predpokladá, že Rada ministrov vnútra v utorok (22.9.) väčšinovým rozhodnutím prehlasuje krajiny s iným názorom. "Na jednej strane rešpektujeme mechanizmus rozhodovania väčšinou, hoci si myslím, že v takejto citlivej téme by sa malo rozhodovať konsenzom. Ale využijeme všetky právne prostriedky, ktoré umožňuje Lisabonská zmluva na to, aby sme sa mohli proti takémuto väčšinovému rozhodnutiu postaviť," avizoval Fico. Konkrétne detaily prezradiť nechcel. 

 

Zároveň potvrdil, že ak Vyšehradská štvorka udrží do utorka svoj postoj a bude prehlasovaná, tak jej postup proti povinným kvótam bude právne, politicky aj medzinárodne koordinovaný so všetkými krajinami, ktoré o to majú záujem. "Lisabonská zmluva umožňuje určité kroky, ktoré môžeme urobiť," vyhlásil premiér.

 

Podobný krok však môže Slovensko uvrhnúť do izolácie, upozorňuje denník. "Ak bude ignorovať rozhodnutie o povinných kvótach, bude to v rozpore s našimi záväzkami. S tým sú spojené konzekvencie ako zníženie dôveryhodnosti Slovenska a aj prípadné sankcie", uviedol pre HN Viliam Karas, riadiaci advokát Maple & Fish. 

 

Fico sa v rozhovore vyjadril aj k bezpečnostnému riziku. "Nepodceňujeme žiadne informácie, ktoré sa v súvislosti s utečencami a terorizmom objavujú," povedal v rozhovore premiér Fico a dodal: "Ale predsa len, kto má trošku zdravého rozumu, tak musí priznať, že ak cez hranice prichádza niekoľko sto tisíc ľudí a títo ľudia nie sú ani kontolovaní, nevieme čo majú v batožinách, neberieme im odtlačky prstov, tak pravdepodobnosť inflitrácie predstaviteľov Islamského štátu do Európy je pomerne vysoká."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies