Fico: Smer je základ stability, opozícia je zdevastovaná

Smer tvorí podľa predsedu strany Roberta Fica základný pilier stability politického systému na Slovensku, ktorého protikladom je zdevastovaná opozícia. Ako povedal v päťdesiatminútovom prejave na slávnostnom Sneme Smeru v Nitre, 15 rokov, ktoré v sobotu Smer oslavoval, na slovenskej politickej scéne je dlhovekosť.

06.12.2014 10:32 , aktualizované: 15:46
Fico, Smer, snem Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico počas slávnostného snemu pri príležitosti 15. výročia založenia strany.
debata (370)

Podľa neho základom stability je integrácia stredoľavej scény. Delenie a zánik opozičných strán, súboj o lídra pravice, vyvolávajú vo Ficovi obavy, či existuje skutočná alternatíva vláde. „Je na voličoch, aké rozhodnutie príjmu v marci 2016. Je otázne, či si Slovensko môže dovoliť experimenty. Smer-SD ponúka zaručenú stabilitu a predvídateľnosť rozhodnutí,“ vyhlásil s tým, že za 15 rokov zo Smeru vybudovali jasnú sociálnodemokra­tickú alternatívu. „O sociálnej demokracii len nehovoríme, ale jej princípy uskutočňujeme v každodennom živote,“ dodal.

Fico: To, čo opozícia predvádza, je alternatíva nenávisti

To, čo opozícia predvádza, je podľa Fica alternatíva nenávisti. Smer rešpektuje, že na Slovensku žijú ľudia aj s iným názorom. Pri nevyberaných útokoch na voličov Smeru sa za nich musí strana razantnejšie postaviť, dodal. „Naši voliči nás musia viac cítiť. V marci 2016 budú voliči rozhodovať, či chcú stabilitu, alebo zlepenec, reálnu alternatívu, alebo alternatívu nenávisti bez programovej a hodnotovej ponuky,“ uviedol Fico.

Fico zdôraznil, že Smer je po 15 rokov najväčšou a najsilnejšou stranou na Slovensku. Musí však začať pracovať na svojej budúcnosti. „Nemáme sa dôvod krčiť alebo sa správať defenzívne. Nech nás to, čo sme dosiahli, vedie k výzvam dnešných dní,“ povedal. Fico by očakával, že rok a pol pred voľbami bude Smer viesť dlhé debaty o štátnom rozpočte, v NR SR však bola tento týždeň najkratšia rozprava k rozpočtu v celej histórii Slovenska.

Predseda Smeru Robert Fico počas prejavu na...
Na snímke zľava minister školstva Juraj...
+9Na snímke zľava predseda Smeru Robert Fico,...

„Opozícia nevie a nemôže s nami súperiť na poli hospodárskeho a sociálneho vývoja, ponúka len nenávisť. Za podpory výraznej časti médií sa snaží vytvoriť o Smere ten najnegatívnejší obraz,“ zdôraznil. KDH na čele s neúspešným ministrom dopravy podľa Fica organizuje odvolávanie ministra dopravy. Vyzval preto opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Vyzývam opozíciu, aby išla do normálneho parlamentného hodnotového súboja,“ vyhlásil.

Žiadna strana a vláda nemali podľa premiéra takú váhu zodpovednosti ako Smer

Fico priznal, že v Smere robia aj chyby, ale podľa neho ani jedna strana a vláda nemala takú váhu zodpovednosti ako jeho strana od roku 2012. Ocenil však to, že nikto z predstaviteľov Smeru sa nenechal vtiahnuť do opozičného programu nenávisti. „To však neznamená, že budeme ticho. Treba pripomenúť, kto organizuje program nenávisti a zvoláva mítingy. Sú to ľudia, ktorí boli súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej,“ povedal s tým, že Smeru dnes vyčítajú schránkové firmy, pritom tie kedysi financovali dnešné štandardné opozičné strany. „Zabudol exminister vnútra, že najdrahšia Fabia stála 80 000 eur?“ dodal.

V zahraničnej politike je podľa Fica Slovensko spoľahlivým partnerom. „Hráme vo vyššej lige, ako by nám prislúchalo podľa veľkosti krajiny,“ uviedol. Smer je podľa neho dôsledným obrancom národných záujmov v ekonomike.

Fico vytýčil pre Smer aj najbližšie úlohy. Prvou je posilnenie istôt ľudí zmiernením dopadov krízy. V rámci možností štátneho rozpočtu sa má podľa neho zrealizovať do marca 2015 druhý balík sociálnych opatrení. Smer chce v roku 2015 podporiť cenovú stabilitu, predovšetkým ceny energií. Pokračovať bude aj boj proti nezamestnanosti mladých ľudí a rovnako aj tlak na rast miezd. Predseda Smeru avizoval, že aj na budúci rok porastie minimálna mzda.

Premiér ako už niekoľkokrát v minulosti aj tentoraz kritizoval sankcie, ktoré na Rusko uvalila EÚ. „Cesta nevedie cez prijímanie jednostranných krokov. Sankcie nie sú cieľom, ale musia byť len nástrojom na hľadanie riešení,“ povedal Fico. Krízu na Ukrajine je podľa neho potrebné riešiť rokovaniami za účasti predstaviteľov Ruska, ktorých vraj nemožno ignorovať.

Premiér tiež v prejave zablahoželal dnešným oslávencom Mikulášom, osobitne Mikulášovi Dzurindovi.

Smer chce voľné zdroje využiť na hospodársky rast a boj s nezamestnanosťou

Fico vyzýva opozičné strany, aby ponúkli lepšiu alternatívu, ako je sociálnodemokra­tická, ktorú predstavuje Smer. Ako povedal na tlačovej besede po skončení snemu, Smer je v dobrej kondícii. „Ponúkame opozícii programovú konfrontáciu vo voľbách, ktoré budú v marci 2016,“ vyhlásil Fico. Marcový termín parlamentných volieb v roku 2016 Fico na sneme spomínal viackrát, aj keď cez týždeň hovoril o možnosti podania demisie v júni 2015. „Zvláštne, že sa nikto nepýta, ako sa nám darí s nezamestnanosťou mladých a že náš rozpočet patrí do európskej špičky. Tu sú preukázateľné výsledky Smeru. Nechcem ich prekryť nejakými špekuláciami,“ povedal Fico v reakcii na otázku, týkajúcu sa možnej demisie.

Fico avizuje, že vláda sa chce podeliť o zdroje s verejnosťou. „Prvý sociálny balíček bol prijatý veľmi pozitívne. Užšie vedenie do 31. marca musí predsedníctvu predložiť druhý sociálny balík. Máme zaujímavé nápady,“ vyhlásil Fico. Voľné zdroje chce Smer využiť na podporu hospodárskeho rastu a na boj s nezamestnanosťou. „Sme úspešní v boji s nezamestnanosťou mladých. Chceme vytvoriť atmosféru, že sa oplatí pracovať. Porastie minimálna mzda,“ avizoval Fico. Po rokovaní predsedníctva o druhom sociálnom balíčku pôjde návrh podľa Fica na rokovanie snemu, ktorý dá pokyn vláde na jeho vypracovanie. Podľa neho však vláda bude čakať na odhady hospodárskeho rastu a daňových príjmov.

Premiér tiež odpovedal na otázky, ktoré sa týkajú prenájmu vodnej elektrárne v Gabčíkove. „Výpoveď bola daná vo štvrtok. Nájomný vzťah vodnej elektrárne Gabčíkovo sa skončí 10. marca 2015. Odvtedy ju bude využívať štátny Vodohospodársky podnik. Štát bude úplne disponovať s jeho benefitmi,“ konštatoval.

Snem viedol Paška, podľa neho sa strana nemusí nechať urážať

Smer má podľa podpredsedu strany Pavla Pašku na to, aby sa nemusel nechať špiniť a urážať. Ako povedal v diskusii na sneme, nie je človekom konfliktu. Delegátom popísal stretnutie v Bratislave s jedným mužom, ktorému prekáža, ak niekto uráža všetkých voličov Smeru a predstavitelia Smeru nechajú na seba kydať. Preto delegátov vyzval, aby sa bránili.

Fico v záverečnom krátkom prejave vyhlásil, že Smer sa nemá za čo hanbiť. „Marec 2016 bude náš,“ zdôraznil na záver Snemu Smeru.

Na zjazde Smeru vystúpil tiež šéf ČSSD Sobotka, ktorý označil slovenskú sociálnu demokraciu za najstabilnejšiu politickú stranu na Slovensku a ktorý okrem iného kritizoval české pravicové strany. „Aj u nás neúspešná pravica, ktorá skončila v opozícii, nám dáva ‚dobré‘ rady, ako to máme robiť. Sami neuspeli, sklamali, zlyhali. O rady neúspešných politikov pravice nestojíme a vám by som odporúčal to isté,“ povedal Sobotka.

Na snímke zľava český premiér Bohuslav Sobotka,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Smer, Sobotka, Pellegrini, Fico, Paška Na snímke zľava český premiér Bohuslav Sobotka, predseda NR SR Peter Pellegrini, slovenský premiér a predseda strany Smer Robert Fico a podpredseda strany Pavol Paška na slávnostnom sneme Smeru.

Osemstoosemde­siatdva delegátov slávnostného snemu privítal Paška, ktorý bol, tak ako zvyčajne, predsedajúcim sne­mu.

Čas do začiatku snem odpočítavala časomiera, po jeho začatí si delegáti pozreli videoprojekciu záberov zo Slovenska a následnej aj prierez 15-timi rokmi existencie strany. Folklórny súbor Rozsutec zo Žiliny zaspieval slovenskú ľudovú pieseň Na Kráľovej holi a po nej aj štátnu hymnu. Delegáti si už tradične spomenuli na zosnulých členov Smeru za posledný rok.

Snem v Nitre sa konal pod heslom „15 rokov smerom k ľuďom“. Delegáti naň prišli hodnotiť uplynulý rok.

Podľa politológa Baránka Fico nepovedal nič nové

V príhovore delegátom snemu, nepovedal Fico podľa politológa Jána Baránka nič nové. „Robert Fico veľa hovoril o nenávisti, veľa vyčíta opozícii, pričom celý jeho prejav nebol konsenzuálny smerom k opozícii. Treba mu dať za pravdu, že alternatíva k vládnutiu Smeru je momentálne dosť mizerná, a to, čo vyčíta opozícii, robí aj on sám. Niektoré veci Robert Fico dosť preháňa a používa podobný slovník, z akého obviňuje opozíciu. Používa expresívne slová, ako napríklad nenávisť a zlepenec,“ uviedol politológ a dodal, že Robert Fico by mal vo svojich prejavoch hovoriť konkrétnejšie.

Snem viedol Paška, čo by podľa Baránka mohlo vyzerať aj ako jeho čiastočná rehabilitácia. "Treba si uvedomiť, že Paška bude poverený prácou v regiónoch, takže až taká rehabilitácia to nie je. Paradoxne, Paška patril k tomu košickému krídlu, ktoré nebolo v dobrom vzťahu s ostatnými regiónmi a hlavne so skupinou zo západu. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie. Možno je to symbolické gesto smerom dovnútra Smeru, že Fico Pašku úplne nemarginalizoval,“ povedal Baránek.

Fico vyzval opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Návrhy na odvolanie sú úplne legitímnou prácou opozičných parlamentných strán, kde sa môžu zviditeľniť, kde sa dá hovoriť o chybách, ktoré vláda robí…Táto vláda nemá žiadneho partnera, o to viac potrebuje kontrolu. Nečudujem sa, že momentálne je viac návrhov na odvolávanie ministrov, pre opozíciu je len toto kontrola vlády. Ja so žiadnou balkanizáciou nesúhlasím,“ povedal Baránek.

Fico je nervózny, lebo opozícia odhaľuje rozkrádanie, tvrdí Figeľ

KDH odmieta súčasné zneužívanie moci, populizmus a zadlžovanie krajiny namiesto skutočných a zodpovedných riešení pre ľudí. „Som presvedčený, že do roka sa politická mapa Slovenska zmení. Ako už viackrát v minulosti, KDH urobí aj teraz všetko pre to, aby naša krajina mala nielen stabilnú, ale aj zodpovednú vládu,“ reagoval na snem Smeru predseda KDH Ján Figeľ.

Podľa neho po povalení bývalej vlády a politicky vynútených predčasných voľbách Smer obsadil nielen všetky výkonné, ale aj kontrolné orgány štátu. Smer nemá rád kontrolu. Aj preto rastú problémy s aroganciou a korupciou moci. Premiér Fico je nervózny, lebo ľudia, médiá a opozícia odhaľujú rozsiahle predražovanie a rozkrádanie verejných financií. Podľa Figeľa sa skrýva za prázdne frázy typu balkanizácia ekonomiky a očierňovanie.

„Opozícia nevie a nemôže s nami súperiť na poli hospodárskeho a sociálneho vývoja, ponúka len nenávisť. Za podpory výraznej časti médií sa snaží vytvoriť o Smere ten najnegatívnejší obraz,“ zdôraznil. KDH na čele s neúspešným ministrom dopravy podľa Fica organizuje odvolávanie ministra dopravy. Vyzval preto opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Vyzývam opozíciu, aby išla do normálneho parlamentného hodnotového súboja,“ vyhlásil v dnešnom príhovore k delegátom slávnostného snemu Smeru v Nitre Fico.

Fico by si mal podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana uvedomiť, že je už takmer tri roky premiérom a namiesto osočovania a urážok opozičných politikov by sa mal vyjadriť ku korupčným tendrom svojej vlády, či už v zdravotníctve, alebo najnovšie v doprave a armáde. Abrhana neprekvapuje, že Fico má v zuboch Jána Figeľa, keďže zrušil mnohé kšefty z čias prvej Ficovej vlády.

Rovnako je podľa Abrhana úsmevné, keď Fico hovorí o súťaži v parlamente, keďže opozícia predkladá niekoľkonásobne viac návrhov ako vláda, čo dokazujú aj posledné dve schôdze. „Žiaľ strana Smer o nich nie je ochotná ani rokovať, čo KDH považuje za prejav arogancie. Verím, že nový predseda parlamentu Peter Pellegrini tento zlý stav zmení a nebude ďalej v tejto arogancii pokračovať,“ vyhlásil.

370 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer