Fico: Spor s Achmeou ukončený nie je, odmietam odsudzovanie vlády

Spor Slovenskej republiky s holandskou Achmeou, ktorá vlastní zdravotnú poisťovňu Union, nie je podľa premiéra Roberta Fica (Smer) ukončený. Odmieta preto akékoľvek odsudzovanie vlády v tejto súvislosti. Fico to vyhlásil v nedeľnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12.

02.06.2013 14:32
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (171)

Vláda podľa jeho slov naďalej nesúhlasí s tým, aby súkromné zdravotné poisťovne brali peniaze z povinného poistenia. Tieto sa majú používať len na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. „Nie na kupovanie jácht a súkromných lietadiel pre majiteľov súkromných zdravotných poisťovní,“ uviedol Fico.

Teraz síce podľa neho prebieha spor v súvislosti so zákazom zisku zdravotných poisťovní s jednou z nich o takmer 30 miliónov eur. V rokoch 2005 až 2011, keď boli poisťovne sprivatizované, však podľa Fica vytiahli z verejných zdrojov 850 miliónov eur. „Z toho 500 miliónov eur bol zisk,“ vyčíslil premiér.

Na otázku, prečo Slovensko stoja v tomto spore právnici 13 miliónov eur a Achmeu len 3 milióny eur, zareagoval tým, že nepozná všetky detaily. „Ak sú nejaké problémy, na to sú orgány činné v trestnom konaní, kontrola. Cez môj stôl naozaj neprechádza všetko,“ skonštatoval.

V súvislosti s pripravovaným krokom vlády na odkúpenie či vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní, bude podľa podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča dôležité to, ako celý proces prebehne. „Verím, vďaka konzultáciám, ktoré prebiehajú medzi vládou a EK, že sa podarí nájsť spôsob tak, aby to bolo všetko robené na základe európskeho práva,“ priblížil v diskusii Šefčovič. Aby sa Slovensko vyhlo eventuálnym následným súdnym sporom.

171 debata chyba