Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Fico ubezpečil partnerov z V4, že si neželá delenie EÚ na dva tábory

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Pred dvojdňovým summitom EÚ sa v Bruseli konalo tradičné stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), z ktorých iba Slovensko patrí do eurozóny. Premiér SR Robert Fico dnes uviedol, že na tomto stretnutí ubezpečil svojich kolegov, že SR si neželá delenie členských krajín EÚ na dva tábory - tie s eurom a tie bez spoločnej meny.

"Viedli sme vážne diskusie ohľadne Európskej únie. Čo bude ďalej v eurozóne a v EÚ ako takej. Chcem zdôrazniť, že vláda SR nechce, aby sa vytvárali v rámci únie dve skupiny štátov, kde na jednej strane je eurozóna a na strane druhej krajiny, ktoré euro nemajú, aj keď to niekedy tak vyzerá," uviedol Fico počas stretnutia s novinármi.

V tejto súvislosti slovenský premiér dodal, že vo štvrtok počas stretnutia premiérov krajín V4 zdôraznil, že Slovensku záleží na otvorenosti všetkých procesov.

Podľa neho to znamená, že ak sa eurozóna na niečom dohodne, tak všetky ostatné členské štáty, ktoré nemajú euro, a z našich susedov je to Česká republika, Maďarsko a Poľsko, by mali mať právo nielen o všetkom vedieť, zúčastňovať sa diskusií, ale aj právo vstupovať do týchto mechanizmov, ak o vstup do menovej únie prejavia záujem.

Fico v tejto súvislosti upozornil, že takto bude fungovať aj európsky dohľad nad bankami, kde krajiny, ktoré nepatria do eurozóny, môžu samy vstúpiť do tohto mechanizmu, alebo si ponechať vlastný národný dohľad nad bankami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu