Ficova vláda úraduje: príspevok na lieky dostanú aj bohatší dôchodcovia a malé deti
25.9.2015 06:00

Ficova vláda úraduje: príspevok na lieky dostanú aj bohatší dôchodcovia a malé deti

Uložiť článok
Ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím a dôchodcovia sú už niekoľko rokov chránení pred vysokými výdavkami za lieky. To čo začala vláda Ivety Radičovej, teraz rozširuje kabinet Roberta Fica.

Pán Ján má 70 rokov a penziu 350 eur mesačne. Na svoje ochorenia užíva niekoľko druhov liekov, ktoré mu z časti hradí zdravotná poisťovňa, určitú sumu si musí doplatiť aj on sám.

Vďaka takzvanému ochrannému limitu ho doplatky nevyjdú na viac ako 45 eur štvrťročne. To, čo v lekárni zaplatí nad tento 45-eurový limit, mu totiž jeho poisťovňa spätne vráti.

Nielen on ale aj ďalší dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí ľudia ( limit 30 eur), majú nárok na takúto formu príspevku na lieky. Ich dôchodok však musí byť menší ako polovica z priemernej mzdy a nemôžu mať ďalšie príjmy. 

Takto v súčasnosti funguje ochranný limit na doplatky za lieky, ktorí zaviedla vláda Ivety Radičovej.  Za minulý rok poisťovne vrátili doplatky v objeme 1,8 miliónov eur približne 70 tisíc ľuďom.  

Ministertsvo ide ešte ďalej

Ministerstvo zdravotníctva  pod vedením nominanta Smeru-SD Viliama Čisláka toto opatrenie ešte rozširuje. Dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí nezaplatia za lieky viac ako 25 eur štvrťročne.

Pozerať sa už nebude na ich príjem, nárok budú mať všetci. Zároveň sa takáto forma príspevku rozšíri aj na deti do šesť rokov.  Ani príjem ich rodičov nebude rozhodujúci.

 “Nejaví sa nám ako náležité kastovať chorých dôchodcov, zdravotne ťažko postihnutých občanov, či choré deti na bohatých a chudobných. Ide o najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov, ktorých liečba si pravidelne vyžaduje isté náklady a pre ktorých môže byť uvedená zmena prínosom,” vysvetlil hovorca MZ Peter Bubla.

Opatrenie je súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády. Zmeny budú účinné od novembra tohto roka. 

Čo sa mení:

 

  • Ochranný limit na doplatky za lieky pre zdravotne ťažko postihnutých ľudí, invalidných dôchodcov a starobných dôchodocov bude 25 eur za kalendárny štvrťrok.  Zároveň sa nebude sledovať výška ich príjmov.

 

  • Ochranný limit na doplatky za lieky  sa rozširuje aj na deti mladšie ako šesť rokov. Limit v ich prípade bude 8 eur za kalendárny štvrťrok. Pre ťažko zdravotne postihnuté deti mladšie ako 6 rokov 0 eur.


Neadresné limity

Je to neadresné, hovorí nezaradený poslanec Viliam Novotný.

„Aj dôchodca Majský bude v ochrannom limite na doplatky za lieky, alebo aj deti Borisa Kollára. Ak by to bolo trošku viac adresnejšie možno by to bolo viacej solidárne,” konštatuje.

Limity boli práve jeho nápadom, s ktorým prišiel ešte v roku 2009. Rok na to sa pretavili do programového vyhlásenia Radičovej vlády. Poslanec vysvetľuje, že optarenie malo byť o solidarite. Chceli ním chrániť ľudí, ktorí to potrebujú, pretože majú vysoké výdavky na lieky čo im spôsobuje existenčné problémy.

Novotný poukazuje na paradoxom: ani premiér Robert Fico ani šéf zdravotníckeho výboru parlamentu Richard Raši v roku 2010 nepodporili zákon, ktorý doplatky na lieky zavádzal.

„Dnes si to osvojili a je to súčasťou ich sociálneho balíčka,” hovorí Novotný.  Napriek niektorým výhradám návrh ministerstva podporil.

Zvláštna solidarita

Výkonný riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay hovorí, že v celom zdravotníctve má byť solidarita a to nielen solidarita zdravých s chorými ale aj bohatých s chudobnými.

„Tá plošnosť verzus adresnosť je hlavný problém, ktorý s týmto opatrením mám. Ideme vracať peniaze aj tým ľuďom, ktorí ich v zásade až tak nepotrebujú,” povedal Szalay. Podotýka, že o to menej peňazí budú mať zdravotné poisťovne, ktoré za ne mohli hradiť napríklad operácie. 

Podľa predpokladu ministerstva zdravotníctva by sa poistencom za lieky malo vrátiť ročne 7,3 mil. eur.


Počet ľudí, na ktorých sa budú ochrané limity vzťahovať podľa jednotlivých poisťovní:

Union -  26 tisíc poistencov

Dôvera - 330 tisíc poistencov

VšZP - 1,2 milióna poistencov

Rýchlejšie cez poslancov

Ministerstvo zmenu presadzovalo cez troch poslancov strany Smer-SD.

„Urýchli sa tým účinnosť a občania tak budú mať nárok na vrátenie doplatkov už za posledný štvrťrok tohto roka,” konštatuje Bubla.

Poslenecké návrhy na rozdiel od ministerských nemusia prejsť pripomienkovým konaním, legislatívny proces je tak rýchlejší. 

„Ja tomu rozumiem, že Smer sa veľmi ponáhľa, aby peniaze dostali rodiny ešte pred parlamentnými voľbami,” kontruje Novotný.

Rozšírenie ochranných limitov sa riešilo cez novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov. Poslanci ju vo štvrtok schválili. 

Doplatky vracajú zdravotné poisťovne do 90 dní od skončenia kvartálu. Robia to automaticky, nie je potrebné o to žiadať. Poistencovi sa započítavajú doplatky vo výške doplatku za najlacnejší liek. Ak je pri najlacnejšom lieku doplatok jedno euro, poistenec však siahne po lieku s doplatkom desať eur, do limitu sa zaráta len to jedno euro.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.