Figeľ čakáva, že referendum o rodine sa konať bude

Predseda KDH Ján Figeľ očakáva, že referendum o rodine sa konať bude, aj keď v neskoršom termíne, ako predpokladali organizátori petície.

06.09.2014 10:46
Ján Figeľ, KDH Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (26)

Ako povedal, je legitímnym právom prezidenta obrátiť sa na Ústavný súd, ak má pochybnosti o ústavnosti otázok navrhovaného referenda. Dúfa však, že na Slovensku nebude ignorovaný hlas viac ako 400-tisíc signatárov predloženej petície. „Ak sa však aktuálny postoj Andreja Kisku líši od prísľubu, ktorý dal organizátorom petície ako kandidát pred prezidentskými voľbami, mal ich najprv pozvať a svoje rozhodnutie im priamo vysvetliť, nielen ho cez médiá oznámiť verejnosti a tým aj petičnému výboru," konštatoval líder kresťanských demokratov.

Pre KDH je podľa Figeľa rodina dlhodobou a dôležitou programovou prioritou, spolu so zamestnanosťou a spravodlivosťou. „Po úspešnom doplnení Ústavy o definíciu, ochranu a podporu manželstva budeme na tomto základe ďalej rozvíjať prorodinnú politiku a presadzovať konkrétne opatrenia na podporu manželstva a rodičovstva a pre zabezpečenie oprávnených potrieb detí a mládeže,“ dodal.

Referendum o ochrane rodiny, ktorého autorom je Aliancia za rodinu, preskúma Ústavný súd SR. Rozhodol tak prezident SR Andrej Kiska. "Ak by neexistovali oprávnené pochybnosti o tom, že otázky sa týkajú základných práv a slobôd, referendum vyhlásim,“ povedal. Ako dodal, pokladá za povinnosť požiadať Ústavný súd SR, aby posúdil a rozhodol, či otázky sú alebo nie sú v súlade s ústavou, či referendum možno alebo nemožno vyhlásiť.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou, vtedy lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.

Aliancia sa chce občanov Slovenskej republiky v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Ján Figeľ #Aliancia za rodinu