Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Figeľ obhajuje referendum: Nie je to prieskum, ale nástroj demokracie

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Referendum nie je podľa predsedu KDH Jána Figeľa „prieskum verejnej mienky“, ale najvyšší nástroj priamej demokracie, preto bude dôležité. Ako povedal dnes, stále častejšie sa u nás a vo svete spochybňuje chápanie a oslabuje význam manželstva, rodiny a základných ľudských práv.

„Preto bude referendum dôležité nielen vo vnútroštátnom, ale aj v medzinárodnom kontexte,“ zdôraznil s tým, že podpora manželstva ako zväzku muža a ženy, právo dieťaťa na otca a matku a prednostná zodpovednosť rodičov za výchovu svojich detí sú trvalou súčasťou úsilia a programu KDH.

Na základe občianskej petície s vyše 400 tisíc podpismi a rozhodnutia prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku sa 7. februára 2015 uskutoční referendum o záležitostiach týkajúcich sa ochrany práv rodiny. „KDH považuje referendum za zmysluplné a aktívne podporuje túto občiansku iniciatívu. Hnutie oceňuje úsilie Petičného výboru a mnohých dobrovoľníkov, ktorí aktívne prispievajú k tomu, aby táto občianska iniciatíva bola úspešná,“ uviedol Figeľ.

Hnutie v sobotu vyzvalo svojich členov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle, ktorým na ochrane a podpore manželstva a rodiny záleží, aby sa na referende zúčastnili a aby vo svojom prostredí povzbudzovali občanov k účasti. Zároveň pre dobro spoločnosti, v súlade s osvedčenými hodnotami a programom KDH, odporučilo hlasovať kladne pri všetkých troch otázkach. 

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roka. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR. Ústavný súd rozhodol, že v súlade s ústavou sú otázky: "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?", "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" a "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samé nesúhlasia s obsahom vyučovania?“ 

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. V súlade s ústavou nie je tretia referendová otázka: "Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom - najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu