Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Figeľ: ÚS by mal rozhodnúť o podaní opozície čo najskôr

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ústavný súd (ÚS) SR by mal podľa predsedu KDH Jána Figeľa čo najskôr rozhodnúť o predbežnom opatrení na pozastavenie účinnosti novely zákona o organizácii ÚS, o ktoré požiadala skupina opozičných poslancov z piatich klubov (KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS).

Ako povedal Figeľ dnes pre agentúru SITA, mal by tak bezodkladne rozhodnúť, pretože zákon je zjavne retroaktívny a neprípustne zasahuje do prebiehajúceho konania pred ÚS. „Zákon pritom neobsahuje potrebné prechodné ustanovenia týkajúce sa tých procesných úkonov pri už začatých konaniach, ktorých účinky nastali pred účinnosťou novely,“ upozornil predseda KDH.

Figeľ tiež upozorňuje, že novela sa týka organizácie činnosti samotného ÚS SR. „Súd, ak má byť považovaný za nezávislý a fungujúci vo verejnom a vo vlastnom záujme, by mal o prijateľnosti zmien svojich vlastných pravidiel rozhodnúť bezodkladne. A odmietavo,“ konštatoval.

Podľa neho už len fakt, že návrh bol prijímaný narýchlo a bez oficiálneho stanoviska samotného ÚS, charakterizuje nepoctivosť úmyslu a jeho pochybný obsah. Ústavnému súdu by to umožnilo autonómne, bez politickej intervencie jednej strany, pristúpiť konečne k rozhodnutiu o sťažnosti nevymenovaného kandidáta za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša.

Počas štyroch rokov prvej vlády Roberta Fica bola podľa Figeľa prijatá celá séria protiústavných zákonov – napríklad o zákaze zisku zdravotných poisťovní či o vyvlastňovaní pri výstavbe diaľnic. „Opakované protiústavné konanie charakterizuje aj druhú vládu Roberta Fica. Škodí to občanom, škodí to Slovensku. Pritom prezident, poslanci i vláda skladajú sľub o dodržiavaní Ústavy SR. Bez zloženia tohto sľubu nemožno vykonávať mandát. Možno ho však vykonávať bez rešpektovania tohto sľubu? Je to nečestné voči občanom,“ vyhlásil Figeľ.

Smer-SD sa podľa Figeľa rozhodol hlasovaním vo vláde a v NR SR v priebehu jediného dňa prevalcovať ústavnosť a princípy právneho štátu. „Napriek prísľubom R. Fica prijal v skrátenom konaní Smer novelu zákona o ÚS. Prezident ho v posledný deň svojho ústavného limitu podpísal, napriek zrejmým nedostatkom a logickým pochybnostiam,“ pripomenul Figeľ s tým, že prezident je osobne v tomto prípade tiež aktérom a účastníkom toho sporu, ktorý má zákon riešiť.

Vrátený a opätovne prijatý zákon by pritom nadobudol formálnu platnosť aj bez podpisu prezidenta. „Narýchlo uvarená legislatíva a sprievodné vyhlásenia a konanie potvrdzujú, že Robert Fico, Ivan Gašparovič a Ivetta Macejková (predsedníčka ústavného súdu, pozn.) konajú koordinovane, ba v zhode,“ myslí si šéf KDH.

V mene demokraticky zmýšľajúcich občanov Figeľ preto apeluje na statočnosť sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky. „Členmi tohto najvýznamnejšieho súdneho orgánu sú sudcovia, ktorí žiadali, aby ÚS konal a rozhodol vo veci Čentéš vo vlastnej réžii a nezávisle, bez mocenských zásahov politikov jednej strany. Sú medzi nimi sudcovia, ktorí sa neobávali postaviť sa voči protiústavnému a nezákonnému postupu predsedníčky ÚS a pomenovali jej konanie kriticky a adresne. KDH je presvedčené, že v 13-člennom pléne je väčšina statočných sudcov,“ zdôraznil Figeľ.

Očakáva preto, že sa nájde aspoň sedem skutočných a statočných osobností pre skoré a ústavné rozhodnutie o novele zákona. „Týchto sudcov ústavného súdu vyzývame a povzbudzujeme, aby svoju občiansku a sudcovskú statočnosť ďalej prejavili aj tým, že vo veci Čentéš budú konať tak, aby si ústavný súd zachoval svoju dôstojnosť, autoritu a silu, ktorú mu priznáva Ústava Slovenskej republiky,“ vyhlásil.

Ústavný súd by mal podľa Figeľa rozhodovať o veci Čentéš autonómne a bez politickej intervencie vlády a poslancov jednej strany. „Bez statočnosti niet účinnej spravodlivosti. Občania si zaslúžia statočných a zodpovedne konajúcich sudcov. Platí to rovnako o politikoch, policajtoch a prokurátoroch; o verejných činiteľoch,“ povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu