Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Figeľ: Viem si predstaviť, že sa do KDH vrátia ľudia z SDKÚ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KDH Ján Figeľ si vie predstaviť, že do hnutia sa vrátia bývalí členovia KDH, ktorí z neho pred štrnástimi rokmi odišli, aby založili SDKÚ-DS.

„Viem si to predstaviť za predpokladu dobrej vôle a nastavenia na spoluzodpovednosť za ďalší vývoj Slovenska,“ povedal v rozhovore. Kresťanská demokracia je podľa neho veľmi dôležitým politickým prúdom. „Má čo ponúknuť. Znovu dodávam s úsmevom, že biela je lepšia. (Biela je nosná farba symboliky KDH, poznámka red),“ povedal s tým, že táto doba si vyžaduje hodnotové a programovo zakotvené odpovede a nie špekulatívne. „S týmto zameraním som otvorený pre spoluprácu, či vo verejnom živote, parlamente, samosprávach, alebo európskej politike,“ konštatoval.

SDKÚ-DS v roku 2014 opustil jej zakladateľ Mikuláš Dzurinda, ktorý vzišiel z KDH. V parlamente teraz pôsobí ako nezaradený poslanec. V novembri z SDKÚ-DS vystúpil Martin Fedor, ktorý bol pôvodne tiež členom KDH. Svoju politickú budúcnosť však spojil so Sieťou. V decembri vystúpil z SDKÚ-DS poslanec NR SR Jozef Mikuš. Ten bol tiež kedysi členom KDH. Z KDH vyšiel aj primátor Hriňovej Stanislav Horník, ktorý SDKÚ-DS tiež opustil v decembri. 

Figeľ pripomenul, že po vzniku Modrej koalície v roku 1996 bolo zrejmé, že je treba ponúknuť ešte silnejšiu alternatívu. „Vtedy sme rozhodli o vzniku volebnej strany SDK. Bez rozhodnutia KDH v roku 1997, že svoju prácu a štruktúry vloží do toho s cieľom zastaviť mečiarizmus a vrátiť Slovensko na cestu, by SDK nebolo vzniklo. Tým pádom by nevznikla ani SDKÚ, ktorú Mikuláš Dzurinda zakladal v roku 2000,“ upozornil Figeľ.

KDH bolo podľa neho aktérom pre dôležité, rozhodujúce, demokratizačné zmeny na Slovensku. „Cítim túto zodpovednosť aj dnes. KDH je otvorené hnutie, kde spoluúčasť predpokladá tri podmienky. Rešpektovať stanovy ako vnútorný poriadok spoločenstva. Program, ako jeho zameranie, víziu a ponuku pre ľudí. Po tretie je to dobrá vôľa. Nie špekulácia,“ zdôraznil. Každý je preto podľa neho pozvaný. Dvere KDH nie sú zamknuté. „Priestor na dialóg a spoluprácu je. Predpokladá vzájomný záujem,“ dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu