sk  |  en
Sobota | 20.04.2024, 14:42 | meniny: Marcel; zajtra: Ervín

Folklórny súbor Hornád na okamih zastavil čas

15.12.2015 | Dňa 11. decembra 2015 sa v divadle Thália od 19:00 na okamih zastavil čas. Folklórny súbor Hornád v spolupráci s UPJŠ v Košiciach uviedol svoj nový profilový program pod názvom OKA MIH.

Okamih je časopriestorový úsek, ktorý sa nám vryje do pamäti. Rovnako ako piatkový program Hornádu. Profilový program pozostával z 5 blokov posadených do rôznych situácií, vychádzajúcich z rôznych faktov a osobných skúseností členov súboru, ktoré divákov striedavo rozosmievalo, chytalo za srdce, nadchýnalo, občas aj rozplakalo a na záver dvihlo zo stoličiek. Súbor predstavil inovatívne choreografie s novou, početnou zostavou, vynikajúcou novo sformovanou muzikou, skvelým výberom hostí v programe a v nových ligotavých krojoch šitých podľa pôvodných originálnych kusov.
„Kroje nám šila jedna šikovná teta, ktorá má prehľad a poznatky o tom, ako kus napr. sukne či zástery z tej ktorej dediny alebo regiónu má vyzerať. Veľmi sa z nových krojov a tejto spolupráce tešíme“, dodala Dušana Nuošková, podpredsedníčka súboru.
Hlavným strojcom choreografií a celého programu bol umelecký vedúci Štefan Štec. „Naše tradície ľudovej kultúry ponúkajú množstvo okamihov, ktoré niekedy nie sú sviatočnými, ani nesúvisia s obradovým kalendárom, no aj napriek tomu zachytávajú spomienky, pocity, chvíle, obrazy, ktoré sa už nikdy nezopakujú a sú len fragmentom minulého sveta. Verím že sa nám to týmto programom podarilo zhmotniť“, dodal umelecký vedúci. 
A čo ďalej? „Chceme využiť potenciál tohto kolektívu naplno. To, čo dnes dosiahli je začiatkom niečoho veľkého. Som na nich veľmi hrdý. Už teraz plánujeme reprízu v Košiciach, zvažujeme aj Bratislavu“
, dodal na záver vedúci súboru Martin Bača.

História FS Hornád:
Folklórny súbor Hornád je ľudovo-umelecké teleso Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a vďaka svojej viac ako 50-ročnej tradícii patrí medzi popredné súbory na Slovensku. Hlavnou myšlienkou tvorby súboru je zachovávanie tanečno-hudobných tradícií východného Slovenska a hľadane nových ciest ich interpretácie a javiskového stvárnenia.
     Súbor začal písať svoju históriu v roku 1963, vtedy ešte ako Folklórny súbor Stavbár, neskôr Dargov, a od roku 1992 ako Folklórny súbor Hornád. Od roku 2011 je Folklórny súbor Hornád pod finančnou, materiálnou, aj myšlienkovou záštitou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Vďaka tomu sa v rokoch 2012 a 2014  stal laureátom súťaže vysokoškolských súborov Akademická Nitra. V roku 2015 pripojil k týmto úspechom aj titul laureáta súťaže Akademický Zvolen. Od roku 2014 zastrešuje finančné a organizačné záležitosti súboru občianske združenie FS HORNÁD.

zdroj:UPJŠ v Košiciach, foto - Gogo Ruža

 

galéria

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost