sk  |  en
Piatok | 29.03.2024, 06:33 | meniny: Miroslav; zajtra: Vieroslava

Fotograf Andrej Reiser prvýkrát na Slovensku

22.11.2005 | (Bratislava, osobnosti.sk) - V rámci šiesteho ročníka umeleckého projektu Henkel Slovensko Slovensku si bude môcť verejnosť od 23. 11. 2005 do 8. 1. 2006 v Galérii mesta Bratislavy v Pálffyho paláci na Panskej ulici v Bratislave po prvý raz pozrieť fascinujúcu výstavu fotografií známeho slovenského fotografa Andreja Reisera, ktorý v súčasnosti žuje a tvorí v Prahe a Hamburgu.

„Vo svete sa preslávilo mnoho umelcov, ktorých rodné korene siahajú na Slovensko. Preto spoločnosť Henkel prišla s myšlienkou každoročne predstavovať širokej verejnosti známych rodákov zo sveta kultúry, ktorí sa preslávili v medzinárodnom meradle. Projekt Henkel Slovensko Slovensku sa realizuje od roku 1999 a postupne sa stal kultúrnou tradíciou. Slovensko má mnoho rodákov, na ktorých môžeme byť všetci právom hrdí. Henkel tým, že predstavuje ich život a dielo prostredníctvom svojich predkov, navracia týchto umelcov opäť na Slovensko,“ uviedol Juraj Lackovič, prezident spoločnosti Henkel Slovensko. Spoločnosť dosiaľ predstavila slovenskej verejnosti kráľa pop-artu Andy Warhola, fotografa šoubiznisu Deža Hoffmanna, výtvarníka Kolomana Sokola, sochára Arthura Fleischmanna a sochára Jána Zoričáka.

Kurátorom výstavy, na ktorej sú predstavené dva cykly fotografií –Posledné dni Leningradu a Portréty, je PhDr. Marián Pauer. Prvý cyklus prináša obraz posledných dní Leningradu pred jeho premenovaním na Petrohrad. Marián Pauer charakterizuje tieto fotografie ako: „Na pozadí Bielych nocí, ktoré vdychujú mestu neopakovateľný kolorit, odohrávajú sa scény, ako vystrihnuté z napínavého filmu. Andrej Reiser ich pozorne sleduje, láskavo a tak trochu s porozumením pre človečinu, ktorá je v každom z nás, zaznamenáva. Širokouhlá optika mu umožňuje vstupovať doprostred deja a pritom neruší.“

Očami M. Pauera je cyklus Portréty jedinečným albumom fotografií významných osobností. Ich výraz autor nedokresľuje priliehavým okolitým prostredím – situuje ich pred biele pozadie a pri vyjadrovaní ich charakteru sa spolieha len na gesto, pózu, postoj a výraz. „Impozantné je, že hoci Andrej Reiser tvorí portréty stále z jednej osnovy a akoby jedným dychom, neopakuje sa. Invencia mu dovoľuje byť stále rovnaký (štýlovo) a predsa stále iný (obsahovo).

Fotograf Andrej Reiser sa narodil v roku 1949 v Žiline. Po roku 1968 vycestovala rodina Reiserovcov do Nemeckej spolkovej republiky, kde Andrej študoval na prestížnej škole fotografiu. Jeho fotografie sú publikované v mnohých renomovaných časopisoch. Od roku 1987 vydáva súbory fotografií, z ktorých mnohé získali významné ocenenia. V roku 1983 založil v Hamburgu fotoagentúru Bilderberg, ktorá je jedným z najzvučnejších zoskupení najlepších nemeckých a zahraničných fotožurnalistov v Európe. Uplynulých 10 rokov bol predsedom medzinárodnej poroty prestížnej súťaže Czech Press Photo.

Výstavu a vydanie fotopublikácií o diele Andreja Reisera podporila finančne aj organizačne spoločnosť Henkel Slovensko.

Viola Tóthová

najčítanejšie aktuality

kontaktujte nás

tip na osobnost