Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáboríka a góly spája pevné puto. Super strelec oslavuje 30 rokov

Hviezda zámorskej NHL, strelec na pohľadanie, jeden z najrýchlejších korčuliarov, posledný talent zo slovenskej hokejovej liahne, ktorý očaril zámorie a podmanil si profiligu. Hrdý Trenčan, ktorý vo svojom rodnom meste postavil zimný štadión. Marián Gáborík oslavuje dnes, na Valentína, 30 rokov.

14.02.2012 01:00
Marián Gáborík Foto:
Marián Gáborík.
debata

Mama ho naučila korčuľovať, keď mal tri roky. Hokej hrával aj jeho starší brat Branislav, takže už od malička bolo jasné, že ľadové plochy sú mu súdené, hoci skúšal aj hádzanú. Hokejky a puk si zamiloval a od najmenších kategórií patril medzi najlepších. Obdivoval Petra Bondru, s ktorým sa neskôr stretol v slovenskej reprezentácii.

Chýr o jeho talente sa rýchle rozniesol do sveta, slovenskú extraligu si zahral v šestnástich a okamžite sa zaradil aj mládežníckych reprezentačných výberov. Stále len osemnásťročný bol členom juniorskej reprezentácie, ktorá v Kanade vybojovala historické bronzové medaily, a v tom istom roku získal ďalší bronz na šampionáte osemnásťročných vo Füssene.

   

V NHL si ho vybrala z tretej priečky vo vstupnom drafte v roku 2000 Minnesota, vďaka čomu sa stal prvým draftovaným hráčom nového klubu a zároveň najvyššie vybraným Slovákom v histórii. V najkratšom možnom čase sa prebojoval do prvého tímu a za Wild strelil aj vôbec prvý klubový gól v lige. „Vedel som, že na drafte budem do tretieho-štvrtého miesta. Čakal som, kto si ma vyberie. Som rád, že to boli Wild. Pred prvým zápasom som mal trému, ale veľmi rýchlo opadla,“ zaspomínal si Gáborík na svoje začiatky v zámorí.

Marián Gáborík strelil aj päť gólov v jednom zápas

Rýchle sa zaradil medzi opory mužstva a postupne medzi najvýraznejšie osobnosti súťaže. Minnesote bol verný až do leta 2009, dve sezóny strávil v tíme Wild so svojím trenčianskym parťákom Pavlom Demitrom. Od roku 2009 si oblieka dres slávneho New Yorku Rangers. Trikrát si zahral v prestížnom Zápase hviezd. Pred pár dňami v Ottawe zaznamenal pri svojej tretej účasti hetrik, ku ktorému pridal aj jednu asistenciu, a po stretnutí ho vyhlásili za najužitočnejši­eho hráča.

Hoci štartoval už na piatich svetových šampionátoch dospelých, ako jeden z mála špičkových slovenských hokejistov sa nemôže pochváliť ani jednou z troch medailí. Individuálne zažiaril na MS v Moskve 2007, no Slováci vo štvrťfinále podľahli Švédsku. Zúčastnil sa aj na Svetovom pohári 2004 a olympijských hrách 2006 v Turíne a 2010 vo Vancouvri.

   

V roku 2005 financoval špičkový útočník výstavbu prvého súkromného zimného štadióna na Slovensku, kde každé leto organizuje hokejovú školu pre deti. „Hokej je športom číslo jedna na Slovensku, ale štadiónov nie je veľa. Keď som začínal s hokejom, musel som vstávať o piatej ráno. Rodičia to tiež nemali ľahké. Preto som sa rozhodol, že to deťom a rodičom uľahčím,“ vysvetlil Gáborík dôvody výstavby štadióna.

Stále slobodný kanonier s neodmysliteľným číslom desať na drese miluje rýchle autá, má rád motoristický šport a golf. Jeho partnerkou je tanečnica Ivana Surovcová.

Kaviarnik Branislav Gáborík (vľavo) s bratom...
Marián Gáborík.
+24Marián Gáborík (v strede) sa raduje z gólu v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba