Galéria Cypriána Majerníka má prežiť s pätinou rozpočtu

Galéria Cypriána Majerníka sa má zmeniť na neziskovú organizáciu a mestská časť Bratislava-Staré Mesto na ňu bude dávať ročne približne pätinu súčasného príspevku. Odvolaný riaditeľ galérie Richard Gregor v nej bude pracovať na základe dohody o pracovnej činnosti. Na podrobnostiach projektu a ďalšieho fungovania galérie sa má Gregor dohodnúť s mestskou časťou. Verí, že to bude čo najskôr, ideálne na jeseň, aby sa stihli termíny grantov ministerstva kultúry.

04.04.2013 14:00
Richard Gregor Galéria Cypriána Majerníka Foto:
Odvolaný riaditeľ Galérie Cypriána Majerníka (GCM) Richard Gregor.
debata

Pokiaľ vlani mala galéria na fungovanie z rozpočtu Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto približne 56-tisíc eur, po zmene na neziskovú organizáciu by mala dostávať 12-tisíc eur na svoju prevádzku. Rovnaký príspevok je určený napríklad aj pre divadlo GUnaGU. Zvyšok potrebných peňazí má galéria získať z grantov. Plán je, že popritom bude mestská časť dávať Galérii Cypriána Majerníka peniaze na získavanie výtvarných diel. Galéria zmenená na neziskovú organizáciu bude mať umelecké diela, ktoré sú majetkom mestskej časti, v správe a bude zabezpečovať ich ochranu.

Podľa odvolaného riaditeľa Galérie Cypriána Majerníka (GCM) Richarda Gregora sú náklady na dvoch zamestnancov galérie a jedného spolupracovníka na dohodu ročne minimálne približne 35-tisíc eur. Z grantov by podľa neho vedeli získať ročne približne 20-tisíc eur. Upozorňuje však, že granty sú viazané na konkrétnu činnosť, projekt, napríklad na vydanie katalógu, prepravu umeleckých diel a podobne. Znamená to, že nezaplatia kontinuálnu činnosť odborných pracovníkov. Verí však, že náročné zameranie galérie, jej odborné činnosti sa podarí zachovať. Zníženie prostriedkov pre galériu vníma na jednej strane s obavami, no na druhej strane aj ako výzvu, ktorá je tu preto, aby sa prekonala.

Vlani bolo v rozpočte mestskej časti podľa starostky Tatiany Rosovej na GCM približne 56 810 eur. Na dotácie na ostatné kultúrne inštitúcie mala mestská časť vo svojom rozpočte vyhradených spolu 41 500 eur. Vlaňajší rozpočet GCM bol podľa Gregora vyšší ako rozpočet rok predtým či tohtoročný. Kurátor podotkol, že granty galéria už na svoju činnosť používa a napríklad vlani z nich získala 22-tisíc, čo spolu so sponzorskými príspevkami bolo približne 25-tisíc eur.

Richard Gregor dostal výpoveď na základe rozhodnutia Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto 21. marca. Podľa minulotýždňového stanoviska Starého Mesta „dôvodom zrušenia pracovného miesta a výpovede Richarda Gregora boli pripravované zmeny organizačnej štruktúry a aj rozpočtové možnosti mestskej časti. K tomuto rozhodnutiu zásadným spôsobom prispeli aj výsledky kontroly, ktoré poukázali na nezrovnalosti v zriaďovateľskej listine a na hrubé a zásadné nedostatky v činnosti galérie“. Mestská časť nechce byť prekážkou kontinuity Galérie Cypriána Majerníka, považuje ju za etablovanú značku, ktorá patrí do Starého Mesta. „Mestská časť pomohla znovuzrodiť túto galériu a nastal podľa nás čas odstrihnúť pupočnú šnúru,“ doplnila Rosová. <pe> <AF>Richard Gregor <PF>FOTO: SITA

debata chyba