Galko - minister alebo PR manažér?

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) čelí opäť kritike za to, že sa v dôležitých situáciách nespráva ako člen vlády, ale ako súkromná osoba.

22.03.2011 12:00 , aktualizované: 15:50
Ľubomír Galko Foto:
Minister obrany Ľubomír Galko
debata (82)

Kým svet od piatka riešil vojenský konflikt v Líbyi, šéf slovenského rezortu obrany sa v ten deň zaoberal výstavbou nového vojenského archívu, počas víkendu hodnotil krásu psov v regionálnej súťaži a v pondelok hľadal literárne talenty.

„Už začínam mať pocit, že ministerstvo obrany bolo zriadené v januári 2011 a má nárok na trpezlivosť verejnosti, prezidenta, parlamentu a vlády,“ kritizoval Galkov prístup Rudolf Pučík (SNS) z brannobezpeč­nostného výboru. Minister totiž konflikt v Líbyi komentoval vyjadrením, že Slovensko nemá čím pomôcť vo vzdušných útokoch a venoval sa prehliadke vojenského archívu.

Galkove výroky odsúdil aj bývalý predseda vlády a minister spravodlivosti Ján Čarnogurský. Myslí si, že Slovensko by sa na útokoch malo zúčastniť, prekáža mu však aj ministrov prístup. „Minister obrany zároveň s odmietnutím účasti Slovenska na operácii v Líbyi požadoval pre armádu nový archív. Asi máme za ministra obrany archivára,“ napísal na svojom blogu.

Nie je to prvý raz, čo Galko uprednostnil svoj program pred dôležitými udalosťami. Pre dovolenku na Mauríciu napríklad chýbal na hodnotení výcvikového roka, neskôr aj na rokovaní parlamentného výboru, kde pre jeho neprítomnosť poslanci zákon neprerokovali, čo má dnes za následok odklad jeho účinnosti.

Podľa bývalého ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer) tým Galko ukazuje svoj prístup k rezortu. „Ako chce stíhať riadiť rezort obrany, keď chodí na takéto akcie?“ povedal. „Nebol na vyhodnotení výcvikového roka za účasti prezidenta, no na hodnotenie psov si čas nájde. To odráža celý jeho prístup.“

Na strane ministra zostávajú koaliční poslanci. Martin Pado (SDKÚ) hovorí, že na riadenie rezortu má Galko ľudí. „Azda nie je jediný, kto sa má slovenským postojom zaoberať, na to má celý aparát ľudí. Keďže tím okolo neho pracuje dobre, jeho aktivity by nemali byť dôvodom na jeho zásadnú kritiku,“ tvrdí.

Galko svoju víkendovú akciu na súťaži psov Duna Cup vo Veľkej Pake opisoval na Facebooku. Uviedol, že mal tú česť v kategórii „najkrajšieho psíka okolia“ spolu s manželkou vybrať prvých desať miest. Po kritických ohlasoch tam už v pondelok dopísal, že je z takého postoja „v šoku“ a považuje ho za „zaťatú sekeru do chrbta“ zo strany novinárov.

Galko kritiku odmieta a tvrdí, že povinnostiam sa venuje dostatočne. „K práci ministra obrany a podpredsedu politickej strany patrí aj stretávanie sa s ľuďmi v regiónoch. Môj program nespočíva iba v tom, že budem 24 hodín denne, po celý týždeň, vrátane víkendov riešiť Líbyu. V súvislosti so situáciou v Líbyi som od začiatku v nepretržitom kontakte s našou stálou delegáciou NATO v Bruseli, s pani premiérkou Radičovou, ministrom zahraničných vecí, náčelníkom generálneho štábu ako aj mojim politickým riaditeľom,“ odkázal. Dodáva tiež, súťaž, na ktorej sa cez víkend zúčastnil, mal naplánovanú dlhodobo a trvala jednu hodinu.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba