Prezident dostal na rozlúčku pyžamo a guľomet

Každý správny vojak by mal mať žlté vojenské pyžamo. Hlavný veliteľ Ozbrojených síl, ktorým je prezident Ivan Gašparovič, by tak nemal byť výnimkou.

06.02.2014 14:10 , aktualizované: 18:46
Gašparovič, Glváč Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič (na snímke s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Petrom Vojtekom) dostal žlté vojenské pyžamo.
debata (47)

Preto dostal od ministra obrany Martina Glváča a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Petra Vojteka tento nočný úbor a ešte jeden zaujímavý darček. Guľomet.

Za deväť rokov darovali Gašparovičovi pri návštevách vojaci už asi všetky druhy vojenskej výzbroje, aj časti vojenského odevu ako napríklad rukavice či čiapku. Na to „najdôležitejšie“, čo by nemalo chýbať ani jednému správnemu vojakovi, však musel čakať až na koniec svojho funkčného obdobia. Na zásadnú medzeru v jeho vojenskej zbierke, chýbajúce pyžamo, si spomenul prvý muž armády Peter Vojtek.

„Je to špeciálne ušité pyžamo, model 001. Je z materiálu, ktorý používali voľakedy vojaci povinnej služby,“ povedal pri odovzdávaní daru po slávnostnom obede Vojtek. Prezident neskrýval prekvapenie a vtipne poznamenal, že našťastie nie je s pásikmi, aké bývajú na väzenskom mundúre. Či v ňom však bude aj spať, to nepovedal.

Pred guľometom mal už zjavne väčší rešpekt. Počas fotografovania pri preberaní daru sa ho neodvážil ani vziať do rúk. Mohla mu v tom brániť aj zanená pravá ruka, ktorú mal obviazanú. Ako s ním naloží, však už vedel. Plánuje ním posilniť bezpečnosť svojho domu, keďže ho chce umiestniť na strážnu búdu prvého psa štátu, ktorým je jeho nemecký stavač Rex.

Prezident Ivan Gašparovič a minister obrany... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Gašparovič, Glváč Prezident Ivan Gašparovič a minister obrany Martin Glváč počas prehliadky vojenskej techniky.

Ivan Gašparovič bol v štvrtok na veliteľskom zhromaždení poslednýkrát vo funkcii prezidenta SR. Pre vojakov ide o najdôležitejšiu udalosť roka, pretože sa vyhodnocuje predchádzajúci výcvikový rok a zároveň stanovujú ciele na ten nasledujúci.

Súčasťou veliteľského zhromaždenia bola prehliadka najnovšej techniky, ktorú má rezort obrany vo výzbroji, a vojenských vozidiel Tatra a Aktis. Tie Glváč odovzdal vojakom v januári v Nemšovej. Vojaci prezidentovi predstavili aj samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana 2, ktorá je určená na podporu pozemných vojsk a zatiaľ je len v skúšobnom štádiu. Veľkú časť vojenskej techniky tvoril dar od americkej armády. Prezident sa počas prehliadky so záujmom pristavoval pri každej zbrani či vozidle a ochotne si dal vojakmi vysvetliť na čo sú určené. Svoju poslednú návštevu si očividne užíval.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #ministerstvo obrany #Ivan Gašparovič #Martin Glváč